Naslovna Bratstva Frama Humac: Naš prvi susret s novim duhovnim asistentom

Frama Humac: Naš prvi susret s novim duhovnim asistentom

Zamislite preko stotinu, kako starih tako i novih framaša, koji nestrpljivo čekaju oko crkve da otkuca 19:00 sati i započne susret.  Već prije susreta osjetilo se naše mladenaštvo u zraku, čuo se žubor nekih novih glasova, vidjeli smo neka nova lica. Toliko novih lica da smo morali stare prašnjave stolice izvlačiti, što nam nije uopće smetalo, svi novi framaši su i više nego dobrodošli!

Osim novih framaša, dobili smo i novog duhovnog asistenta, fra Nikolu. Tko je naš fra Nikola?
Uvijek nasmijani svećenik, koji se toliko puta predstavio, kako u školi tako i na Frami da mu je dosadilo ponavljati svoje ime iznova. Prije nas, bio je na Širokom Brijegu kao voditelj medijske sekcije njihove Frame, te stigavši na Humac, sa sobom je ponio mnoštvo novih ideja za dvije nove sekcije; športsku (iliti sportsku) i medijsku. Fra Nikola nam nije rekao puno o sebi, dopustio nam je da ga sami upoznamo. Nadamo se da će ovo biti početak još jednog divnog prijateljstva!

Na početku susreta predsjednica i duhovni su nam dali neke smjernice za ovu godinu,  i onda su animatori uzeli stvar u svoje ruke. Početak školske godine znači i početak susreta na Frami.  Početak susreta ne znači da opet postajemo framaši. To smo cijelu godinu, i na ljeto, kada se temperature vrtoglavo podižu, i dok smo na lijepom plavom  Jadranu, i u planinama, i u školskim klupama. Biti framaš nije cilj, to je način života. Upravo o tome smo i razgovarali, što se s našom vjerom dogodi preko praznika, ide li i ona na odmor? Tema prvog susreta bila je „Naše ljeto“. Nakon upoznavanja (svatko od nas se predstavio posebno) animatori su nas uveli u temu skečem,  te smo nastavili  u istom, veselom tonu rad po grupama. Razgovor je tekao brzinom svjetlosti,  pa smo se dotakli i ljeta, i Franje, i ekologije, i vjere…  Mislimo li mi na Boga uvijek,  postajemo li svi „razmetni sinovi“ preko ljeta, i kako je naše ljeto u globalu proteklo? I nitko ne bi posumnjao da je bio prvi susret, jer je smijeh tekao u potocima, nizali smo priče poput perla na lančić uspomena, hrabro smo krenuli dalje,  proširujući našu obitelj s novim članovima.

Iako su susret „službeno“ vodili naši animatori, svi smo na neki način sudjelovali, bilo da smo pričali, slušali, čitali, međusobno se ometali, bili smo aktivni. Pasivnost? Nepoznat pojam Humčanima! Zakoračili smo hrabro naprijed prema svetom Franji, još jedna nova godina, sa novim duhovnim asistentom, novim i starim framašima, u nove pobjede. Ove godine aktivniji, stariji, smireniji, čista i ponizna srca, s osmijehom na licu i spremni na nove izazove. Dragi fra Nikola, dobrodošao!

A našem starom duhovnom asistentu fra Branimiru Novokmetu želimo sve najbolje, te obilje Božjega blagoslova u daljnjem radu. Fra Brane, ako ovo čitaš, framaši s Humca te nisu zaboravili!

Draga naša braćo i sestre u Kristu,  sretan Vam početak nove školske i framaške godine. Mir  i Dobro!

– Frama Humac

Također pročitajte