Naslovna Područno bratstvo

Područno bratstvo

Frama Hercegovina

Prvo bratstvo na hrvatskom govornom području, a to je prvo bratstvo Franjevačke mladeži – Frame u Hercegovini osnovano je na Humcu 1992. godine. Fra Mladen Vukšić, vrativši se sa studija iz Italije, gdje je došao u dodir s Framom, okuplja 12 mladih. Počinju održavati redovite tjedne susrete molitve i proučavanja života sv. Franje. Ubrzo nakon toga, ime Frama postalo je poznato u mnogim mjestima diljem Hercegovine, pa tako niču i ostala bratstva: Frama Široki Brijeg, Frama Međugorje, Frama Posušje, Frama Čitluk, itd.

U siječnju 1997. godine uprava Provincije je imenovala i prvog provincijskog duhovnog asistenta, fra Miljenka Miću Stojića, a s ovim događajem započinje i organizirani rad na provincijskoj razini. Već tada Frama u Hercegovini organizira trodnevne seminare u Međugorju, koji se organiziraju i danas. Na taj način framaši iz svih bratstava svake godine imaju priliku sudjelovati na seminarima za animatore, glazbene sekcije i maturante te na molitvenim i dramskim seminarima.

Već u listopadu 1997. imenovan je novi provincijski duhovni asistent fra Branko Radoš, a odlučeno je da će brigu o framašima od te godine, uz duhovnog asistenta voditi i provincijska uprava Frame. 2000.-te godine za provincijskog duhovnog asistenta je izabran fra Miro Šego, te tada provincijska središnjica Frame prelazi iz Širokog Brijega na Kočerin, a 2003.godine provincijski duhovni asistent postaje fra Sretan Ćurčić, a središnjica Frame se premješta na Široki Brijeg.

U kolovozu 2007. fra Sretan je premješten u franjevački samostan u Mostaru te je oslobođen svih župnih službi kako bi se potpunije posvetio radu s Framom. Tada je i središnjica hercegovačke Frame premještena u Mostar, a krajem 2008. mostarski je samostan ustupio prostor koji je na raspolaganju isključivo područnim vijećima Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, gdje imaju svoje arhive, priručnu knjižnicu, računalo, pristup internetu i druge stvari potrebne za organiziran rad. Od kolovoza 2010. godine službu duhovnog asistenta Frame u Hercegovini obnaša fra Josip Vlašić.

Prema Statutima Frame u BiH, vijeće područnog bratstva dužno je promicati i usklađivati život i djelovanje mjesnih bratstava Frame, prenositi mjesnim bratstvima smjernice Nacionalnog vijeća Frame i slati im zapisnike s područnih skupština te se brinuti o djelotvornoj suradnji. U tu svrhu vijeće održava svoje redovite sastanke u područnoj središnjici FSR-a i Frame u Mostaru. Općenito, rad područnog vijeća je izuzetno plodonosan i koristan za život Frame u Hercegovini. Bez njegovog postojanja i djelovanja stvari bi se razvijale u bitno drugačijem smjeru te ne bi bilo sve posloženo ovako kako jest. Upravo je stalna aktivnost vijećnika doprinijela da funkcioniranje Frame u Hercegovini bude na visokoj razini. Odgovornost, predanost i disciplina u vijeću dali su svoga ploda, što se može posebno vidjeti na broju organiziranih susreta različitog tipa, ali i na kvaliteti odrađenog posla na tim susretima. Važnost takvih susreta za bolju međusobnu suradnju i povezanost između mjesnih bratstava u Hercegovini je izuzetno velika, a samim time raste i važnost vijeća koje ih organizira. Posljednjih godina područna vijeća hercegovačke Frame, predvođeni svojim područnim asistentima, organizirali su razne seminare, kampiranja, olimpijade znanja, hodočašća u Asiz, susrete ministranata i dr.

Područno vijeće Frame Hercegovina:

Predsjednica: Monika Brzica (Frama Ružići)
Potpredsjednik: Stipe Čuić (Frama Bukovica)
Tajnica: Ana Marija Nuić (Frama Humac)
Blagajnik: Mario Milas (Frama Tihaljina)
Voditeljica formacije: Ivana Milićević (Frama Mostar)
Predstavnik Frame u vijeću OFS-a: Mario Pehar (Frama Čitluk)
Bratski animator: Nikola Vidić (OFS Čitluk)
Duhovni asistent: fra Marin Karačić