Naslovna Bratstva Frama Mostar: Naš novi duhovni asistent

Frama Mostar: Naš novi duhovni asistent

Redoviti susreti Frame Mostar započeli su 17. rujna. Svaki početak donosi i određene promjene… Jedno bratstvo Franjevačke mladeži zasigurno puno ovisi o duhovnom asistentu, pa je tako i naše bratstvo ove godine doživjelo najveću promjenu. Mada, nije neka velika promjena jer je više stvar formalnosti. Fra Stipan Klarić, dosadašnji duhovni asistent je u novoj župi u Konjicu, a na njegovo mjesto dolazi, više-manje, od ranije svima poznati fra Dalibor Milas. Fra Stipanu još jednom hvala za sve i sretno u daljnjem radu!

Tko je fra Dalibor Milas?
Njegovim rječnikom, to bi bio 27-godišnji apatični, hercegovački franjevac. U Mostar je došao početkom 2012. godine kao đakon, te imao uvodno predavanje framašima, kako u Mostaru, tako i širom Hercegovine. Što na prvu nije baš najbolje sjelo svima, dokazujući njegovu osobnost i spremnost ponuditi drukčiju sliku svega onoga što nas okružuje, osobito u vjeri. Za par mjeseci se redio za svećenika, te ostaje u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Uz fra Stipana kao duhovnog asistenta, za fra Dalibora možemo reći da je prošlu godinu bio asistent duhovnom asistentu, preuzevši na sebe dobar dio odgovornosti. Kao student na KBF-u u Zagrebu, nije imao osobitih dodirnih točaka s lokalnim Framama, tako da je rad s framašima u Mostaru ujedno i prvo iskustvo. Mnogi su upoznati s njim i njegovim radom, ali i svi oni koji su propustili nešto ili svi oni koji su tek tu prvi puta, upoznali su ga na prvom službenom susretu. Svojom spontanošću i otvorenošću uvelike privlači veliki broj mladih svake srijede na njegove poznate Susrete srijedom na kojima redovito okuplja veliki broj mladih koji se iznova vraćaju, prepoznavajući u njemu veliku karizmu. Iskrenost i dobar smisao za humor stižu u paketu s mladim fratrom u habitu i starkama. Zasigurno nema osobe koja za njega ne može reći da zrači nekom pozitivnom energijom, Franjo novog doba koji rastura u Pesu. Osim te promjene, već u startu imamo određene značajnije promjene za tekuću godinu. Jedna od njih je i tematski raspored susreta do Božića s naglaskom da je svaki poseban i drugačiji, ispunjen radom, molitvom, zajedništvom i zabavom. Novost su i naši interni seminari za animatore koji u cilju imaju postizanje animatora kao ‘udova’ bratstva, te samim time da jačanje bratstva. Također, stavljen je veći naglasak na sekcije koje čine dušu bratstva. Sekcije su ostale standardne, uz mali pilot-projekt za koji ćemo vidjeti kako će se razvijati, a to je sekcija u vidu debatnog kluba.

Uz sve ovo, fra Dado je naglasio temeljne odrednice našeg bratstva: ljubav, aktivnost, odgovornost, poniznost i fleksibilnost. Braćo i sestre, diljem Hercegovine, a i Bosne, sretno svima u novoj framaškoj godini! A našem fra Dadi želimo puno uspjeha u radu jednako kao i svim duhovnim asistentima! Veliki pozdrav iz sunčanog Mostara!

– Frama Mostar

Također pročitajte