Naslovna Bratstva Frama Posušje: Dobro nam došao fra Serđo

Frama Posušje: Dobro nam došao fra Serđo

Fra Josip Serđo Ćavar je novi duhovni asistent naše Frame. Bila je to udarna vijest i činilo se teško zamisliti Framu  s novim duhovnim asistentom nakon osam godina. Osnovne informacije o tom mladom fratru lako smo saznali. Rođen 15. prosinca 1986. u Sarajevu, kršten 2. siječnja 1987. u sarajevskoj župi sv. Josipa. Svoju Mladu misu proslavio je 21. srpnja ove godine u Međugorju. Živio je u Međugorju, Njemačkoj, studirao u Zagrebu.

Iako smo znali o fra Serđi puno informacija, u početku smo ovaj dio „Serđo“ zbunjeno tumačili kao prezime. No, to su sve ionako bile samo službene informacije. Čim se fra Serđo „doselio“ u našu župu osjetili smo da se lako povezuje i zbližava s mladima, framašima posebno, nije bilo teško čak ni onako „na prvu“ osjetiti fra Serđin snažan pozitivni duh, ambicioznost, zrelost i pristupačnost. Priznajemo, u samom početku smo se svi pomalo opirali činjenici da fra Mario napušta našu župu i našu Framu. Ali i s ljubavlju smo prihvatili fra Serđinu službu novog duhovnog asistenta, iako fra Mario ostaje u nama i s nama kao neizostavni dio posuške Frame, poput i svih prethodnih duhovnih asistenata.

Naš prvi službeni susret s fra Serđom bio je još u prošloj framaškoj godini kad je bio gost na našem susretu. Susret je bio ispunjen meditacijom, molitvom, ali i nekim konkretnim korisnim temama. U novoj školskoj, odnosno framaškoj godini, fra Serđo je vodio dva divna susreta na temu molitve i vjere. Sa sigurnošću možemo reći da je fra Serđo startao hrabro, čvrsto i s nekim posebnim stavom pristupačnosti, ne znam ni jednu riječ koja to može opisati, jednostavno je „sišao“ među nas. Od svega, izdvojit ću jednu gestu koja potkrepljuje prethodnu tvrdnju, svima nam se posebno dojmilo to što je fra Serđo odlučio susrete govoriti na „našoj razini“, tj. s mikrofonom u ruci među nama, hoda i propovijeda između nas framaša i tako postaje dio nas. Naglasio je da trebamo nastaviti s još većim radom, davati od sebe maksimum, davati se drugima. Fra Josipa krase razne vrline: prekrasno pjeva, voli čistiti, voli pošalice, ima  posebno umirujući glas, mislim da kroz meditaciju uspijeva doći do svačijeg srca. Hrabri nas, a i sam hrabro djeluje. Već je uveo neke promjene u bratstvo, koje su bile potrebne, i to smo s ljubavlju prihvatili i podržali.

Jedna zanimljivost za one koji žele znati više, fra Josip voli finu klopu, a od svega su mu najdraže domaće hormašice.

Dragi naš fra Serđo, dobro nam došao u posušku Framu!

Ante Begić (Frama Posušje)

Također pročitajte