Naslovna Bratstva Frama Gorica-Sovići: Obnovili smo bratstvo živeći Evanđelje

Frama Gorica-Sovići: Obnovili smo bratstvo živeći Evanđelje

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/goricsovici1.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]Svaki početak je težak, pa je tako i početak osnivanja našega bratstva bio doista težak! Od 2000. pa sve do 2008. godine bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja osnivanja bratstva. Svaki bi se sveo na neuspješne sastanke koji se na kraju, zbog  nezainteresiranosti i neozbiljnosti shvaćanja pravoga pojma Frame, svedu na obično druženje.

Osnovni problem nemogućnosti osnivanja pravoga bratstva bio je stoljetni problem koji se može izreći jednim pojmom: župa Gorica-Sovići! Jedna župa, dva sela, dvije crkve, kao i dvije škole koje framaši pohađaju (jer jedni gravitiraju Imotskom, a drugi Grudama). Sve je to urodilo nemogućnošću dogovora gdje održavati susrete Frame. S jedne strane, Gorica sa župnom crkvom i svim popratnim prostorima koji bi omogućili lijep rad bratstva, a s druge strane, Sovići s mnogo framaša, ali ne i adekvatnim prostorom za framske susrete koji su obvezni za framaše i na koje treba ići u 5-6 kilometara udaljenu Goricu. Rješenje je bilo na pomolu 2005. godine kada u župu dolaze novi župnik fra Željko Grubišić i kapelan fra Ignacije Alerić koji pokušavaju oživjeti naše bratstvo. Pronašli smo kompromis, a taj je da se susreti održavaju i u Gorici i u Sovićima. Fra Željko je radio s framašima u Sovićima, a fra Ignacije Alerić s framašima u Gorici. Bratstvo je na taj način donekle funkcioniralo, ali je nedostajalo ono najbitnije – jedinstvo – što bi nam često znali zamjeriti iz Središnjice Frame.

Tek 8. ožujka 2008. godine, u posjet nam dolazi područni duhovni asistent, fra Sretan Ćurčić. Susret je bio u crkvi u Sovićima. Fra Sretan nam je govorio o jedinstvenom i zajedničkom djelovanju Frame u župi, i o tome što je to Frama. Tek tada je dogovoreno da se redoviti sastanci, bez ikakve podjele među framašima, održavaju u Gorici. Frama dobiva i svoje prostorije u starom župnom dvoru. Postavljaju se novi temelji našem  bratstvu, vraća se u život ono što je skoro zamrlo, počinju se buditi mladi naše župe i od tada počinje ljepše doba za ovo bratstvo! Sljedeći susret Frame održan je u Gorici. Duhovni asistent je fra Ignacije Alerić. Bratstvo od tada održava svoje sastanke svake subote poslijepodne, osim u vrijeme ljetnih i božićnih praznika. Prvi obred primanja u Framu bio je 14. prosinca 2008. godine. Bio je to radostan i velik dan za našu župnu zajednicu. U Framu je primljeno 26 članova. Svetu misu i obred primanja predvodio je fra Sretan Ćurčić. U posjet nam je došlo nekoliko Frama i duhovnih asistenata. Misno slavlje uzveličali su svojom pjesmom framaši iz Drinovaca, pod ravnanjem njihova zborovođe i duhovnoga asistenta fra Stanka Mabića. Nakon mise, slavlje se nastavilo u prostorijama naše Frame. Bio je to važan i  nezaboravan susret. Poslije glavnoga sastanka veći dio framaša koji su u glazbenoj sekciji ostaje na probama zbora, kako bi se pripremili za pjevanje na nedjeljnom misnom slavlju.

Inače, naši sastanci se održavaju u dvije grupe: jednu grupu čine framaši osmih razreda – tzv. Glasnici svetoga Franje, a drugu grupu čine stariji framaši –  srednjoškolci. Svako drugu subotu pojedini članovi Frame pomažu u župnom uredu oko izdavanja župnoga listića. Svake godine u adventu framaši izrađuju vjenčiće koje prodaju na prvu nedjelju adventa. Od prikupljenoga novca kupuju se namirnice koje, zajedno sa starijim članovima drugih župnih organizacija (Bratovštine i OFS-a), podijele siromašnim i potrebitima u župi. Članovi našega bratstva nastupaju na božićnim koncertima s drugim zborovima u staroj župnoj crkvi u Gorici. Kroz korizmu framaši imaju zadatak sastaviti molitve za Križni put koji se moli na Veliki petak, idući pješke od Bobanove Drage do župne crkve u Gorici (kroz cijelu župu). Neki od framaša taj dan imaju ulogu da naizmjence nose križ od postaje do postaje, a neki od njih čitaju prigodnu molitvu. Kroz korizmeno vrijeme svaki od članova moli za nekoga iz bratstva. Fra Ignacije 2010. godine odlazi u župu Čerin. Odlaskom fra Ignacija, kojem smo iskreno zahvalni na svemu i koji nam je bio potpora u svim prilikama i neprilikama, situacija se potpuno promijenila. Veliki broj starijih framaša koji su činili osnovu naše Frame napušta bratstvo – neki zbog odlaska na studij, a neki iz nepoznatih razloga. Umjesto njih došao je veliki broj mladih članova koji do tada nisu znali što znači biti framaš. Do tada je fra  Ignacije sve dužnosti obavljao sam i mi smo morali slijediti njegove upute. U župu dolazi fra Nikola Spužević koji je od 9. listopada 2010. godine imenovan našim duhovnim asistentom, te nastavlja rad s framašima. Sve obveze i dužnosti zapale su predsjednika i vijeće koji su odjednom dobili veliku odgovornost i zalaganje je postalo veće, što je bilo i dobro, no malo smo se spetljali. U „spašavanje situacije“ dolaze 18. prosinca 2010. godine novi područni duhovni asistent fra Josip Vlašić i Područno vijeće. Sastali su se najprije s predsjednikom i vijećem, a tek onda s ostatkom Frame. Na susretu je bio prisutan i fra Nikola. Fra Josip je održao poučno predavanje o životu u Frami. Uvidjeli smo kako imamo dosta poteškoća u organizaciji i disciplini u bratstvu, te su nam oni dali nekoliko korisnih savjeta. Postali smo svjesni svega te se primili posla. Fra Nikola nam pomaže koliko može i mi smo mu zahvalni na tome. Frama Gorica-Sovići se, koliko-toliko, pokušava odazvati na pozive drugih Frama i odlaziti na sve seminare. Održavamo odnose sa susjednim Framama, posebice s Framama Drinovci i Ružići, s kojima smo do sada išli na susrete mladih u Zadar i Sisak. To je za nas bilo jedno divno iskustvo. Broj framaša varira, u početku nas je bilo 30, pa 52, a u zadnje vrijeme nas je 35. Sve u svemu, situacija je stabilna i trudimo se na sve načine da naše bratstvo bude bolje i da se framaši vesele odlasku na Framu.

Mi smo malo bratstvo, bratstvo koje je slijedilo onaj glas: ,,Idi i popravi moju Crkvu.“ Uistinu je tako, popravili smo svoje bratstvo, obnovili ga i sada ga održavamo, živeći Evanđelje kao što je to činio i naš serafski otac Franjo.

[frame src=”http://frama-hercegovina.portal-plus.info/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/gorica-sovi%C4%87i.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte