Naslovna Bratstva Frama Gradnići: Kreativan duh i jaka volja

Frama Gradnići: Kreativan duh i jaka volja

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/dragnici1.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]Dolaskom fra Marinka Šakote, kao župnika u našu župu, nismo ni slutili da će među nama niknuti jedna zajednica koja će okupljati mlade. Do tada su mladi djelovali i bili uključeni jedino u pjevačke zborove župne i filijalne crkve. Fra Marinko je spoznao da se mi mladi želimo okupljati oko Krista i biti još aktivniji u svojoj župi. Time potaknut, pozvao je mlade da se okupeu jedno bratstvo pod nazivom Franjevačka mladež – Frama. Iako nam je to bila velika nepoznanica, ipak smo se okupili, tada još ne znajući da smo potaknuti Duhom Svetim i da je to pravi put za nas.

Prvi naš susret, pod vodstvom fra Marinka, bio je u jesen 2003. godine i taj je nadnevak zapisan u našoj kronici kao nadnevak osnivanja naše Frame. Kako smo krenuli u nešto novo, nepoznato, fra Marinko nas je upoznao s djelovanjem Franjevačke mladeži u ostalim župnim zajednicama, te s Framom općenito. Na tjednim susretima razmatrala se Božja riječ, obrađivao se život svetoga Franje i razgovaralo o raznolikim temama. Godinu dana poslije naših okupljanja, pod nazivom Franjevačka mladež, prvi put smo slavili obrede primanja i obećanja u našoj Frami. Nas 50-ak je, nakon godine dana  pripremnoga rada, duhovnih vježbi i sabrane molitve, pred nazočnima u crkvi svetoga Blaža, obećalo da svoju mladost povjeravamo Kristu, te da ćemo kroz godinu dana svjesnije živjeti Evanđelje i ići stopama svetoga Franje. Svečanu svetu misu je predvodio fra Sretan Ćurčić, uz koncelebraciju ostalih duhovnih asistenata iz susjednih župa. Nakon pročitanoga Evanđelja, zajedno smo pročitali tekst obećanja, pristupili oltaru i potpisali zajednički dokument o obećanjima. Taj dan smo dobili Novi zavjet i znak TAU kao prigodna obilježja da nas podsjećaju na taj čin i potiču da ono što smo obećali uistinu i živimo. Zahvalnost, ponos, sreća i zadovoljstvo riječi su koje samo donekle mogu opisati ono što se u nama tu večer događalo, zahvalni Bogu što je i u našoj župi oživjelo bratstvo koje će odlučno slijediti stope svetoga Franje. U rujnu 2010. godine naša župa dobiva novoga župnika, fra Matu Dragićevića, koji ujedno postaje i novi duhovni asistent Frame. Naše bratstvo pod vodstvom fra Mate dolazi do jedne veće razine duhovnosti. Njegova osobnost i život kao franjevca nas potiče na poniznost, skromnost i ljubav prema svom bližnjem. Životu našega bratstva fra Mate je doprinio svojim savjetima, potporom, strpljenjem te usmjeravajući nas na pravi put u činjenju dobra.

Od samoga početka naše Frame datira i glazbena sekcija. Ona okuplja većinu članova koji pjevaju i sviraju glazbeni dio liturgije: na nedjeljnim misama, na klanjanju, na većini vjenčanja kao i na mnogim svetkovinama i blagdanima. Za uspješan rad i djelovanje glazbene sekcije zahvalni smo fra Marinku koji nam je kupio instrumente. Članovi liturgijske sekcije redovitoga sastanka nemaju, ali se brinu i zalažu da svake nedjelje i blagdanima bude dovoljno čitača koji će svojim sposobnostima uljepšati euharistijsko slavlje. Dramska sekcija djeluje također dugo, od početka Frame. Prvi igrokazi koje je pripremala bili su isključivo za naše župljane i framaše. Neki od njih su: Kako su naši stari dočekivali Božić?, Žive jaslice, Pasija. Jedna od sekcija koja djeluju u našoj Farmi je karitativno-kreativna. Zadaća ove sekcije jest da svojim radom i trudom, kao bratstvo, pomognemo i razveselimo sve one kojima je dosta toga u životu uskraćeno. Kreativan duh, jaka volja i zanos mladosti se osjećaju u svemu onome što zajedno stvaramo. Poštovanje i zahvalnost za ljepotu okoliša koje nam je Bog podario i čuvanje prirode, jedna je od glavnih zadaća ekološke sekcije kojoj pripadaju svi članovi našega bratstva. Framaši tijekom cijele godine nastoje doprinijeti radu i djelovanju naše župne zajednice, nastoje biti primjer mladima kako živjeti radost i ljubav Onog koji nas je stvorio, zaštitio i vodio našim putem, kako ljepota Franjina postojanja živi i danas u svima nama koji slijede Njegove stope. Potaknuti time, jednu večer u mjesecu organiziramo druženje s najmlađima iz naše župe, kako bismo i njih zaintrigirali i oslobodili im bujnu maštu, a njihovim roditeljima dali malo oduška. Te susrete nazvali smo Tintilinić večeri, tako da smo već prozvani Frama Tintilinići.

Ove godine naše bratstvo obilježava 10 godina od osnivanja. Tim povodom, u dogovoru s fra Matom, pripremamo prigodan program. Duhovna obnova i zajednička ispovijed bit će temelj naše proslave. Kao bratstvu velika nam je radost što već 10 godina imamo mlade članove koji su otvorenog srca željni čuti i nositi riječ Božju, te hoditi stopama svetoga Franje. Mi, sadašnji članovi našega bratstva, zahvalni smo svim bivšim članovima naše Frame koji su napravili temelje, te nas svojim radom i uloženim trudom ohrabrili i pokazali nam kako živjeti i spoznati pravi put do Krista. Zahvalni smo i našem sadašnjem duhovnom asistentu i župniku fra Mati Dragićeviću koji svojim radom i savjetima upotpunjuje naše djelovanje, usmjerava nas i upoznaje s ljubavi i ljepotom Franjina  života.

[frame src=”http://frama-hercegovina.portal-plus.info/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/gradni%C4%87i.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte