Naslovna Bratstva Frama Gradnići: Ode Mate, dođe Kiš!

Frama Gradnići: Ode Mate, dođe Kiš!

Ove godine početkom lipnja uprava Hercegovačke provincije napravila je razmještaj svećenika. Nismo ni slutili da će našega tadašnjeg župnika, fra Matu Dragićevića, nakon samo kratkog vremena odvojiti od nas. S fra Matom u župi razina duhovnost je dosegla svoj vrhunac, uz mise, klanjanja, molitve te duhovnu obnovi župljani su jednom riječju “cvatali”. Fra Mate nam je mjesec-dva ranije nagovijestio da je dobio premještaj i da nam u župu dolazi tadašnji ljutodočki župnik, Fra Robert Kiš.

Fra Robert je rođen 25. prosinca 1964. u Mostaru, nastanjen u Rodoču,  župa sv. Petra i Pavla. Pučku školu pohađao je u Rodoču, a srednju u Mostaru. Filozofiju i teologiju studirao je u Makarskoj i Zagrebu, a diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1994. Franjevački habit obukao je na Humcu 15. srpnja 1987. Svečane zavjete položio je 19. rujna 1992. u Frohnleitenu u Austriji. Za svećenika je zaređen 10. srpnja 1994. u Tomislavgradu. Kao svećenik je djelovao u Mostaru, na Humcu, Vitini, Posušju te dva puta u Ljutom Docu.

Prvi sastanak vijeća s novim duhovnim asistentom bio je 25. kolovoza. Na tom sastanku je doneseno mnogo novih odluka, a i upoznali smo novog župnika s radom Frame. Najviše pažnje smo posvetili našoj ovogodišnjoj proslavi. Naime, Frama Gradnići je osnovana 2003. godine i ove godine slavimo 10. godinu postojanja. Organizirati ćemo duhovnu obnovu za mlade iz župe, te sutradan sv. misom u zajedništvu sa svim framašima iz Hercegovine.

Naš prvi sastanak Frame bio je 3. rujna i bili smo presretni jer je dosta mladih došlo da se upozna s radom Frame i nastojati živjeti po primjeru sv. Franje. Fra Robert je započeo sastanak rečenicom sv. Pavla: “‘Sve možemo u onome koji nas  jača’. I vjerujte, biti članom Frame je veliko bogatstvo, ali i odgovornost. Vi mladi ste tu da podižete i oživljavate svoju župu.” Odmah nam je stavio na znanje da smo došli svojom voljom. Fra Robert je se pokazao veoma razumljiv za naše potrebe, strpljiv za mlad, te zainteresiran za naše savjete i prijedoge.

Nakon prvog sastanka nam se jako dojmio i dalo je se čuti mnoštvo pozitivnih komentara. Iako mlađi i potpuno drugačiji od našeg prošlog župnika Fra Mate, uvjereni smo da će biti uz nas u svemu, da ćemo učiniti dosta toga pod njegovim vodstvom.

Neka ga Božji blagoslov i otvoreno srce svih nas prati u njegovom dušobrižničkom djelovanju u našoj župi.

Ivana Vučić (Frama Gradnići)

Također pročitajte