Naslovna Bratstva Frama Posušje: Jaka spona franjevačkoga zajedništva

Frama Posušje: Jaka spona franjevačkoga zajedništva

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/posusje1.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]Posušje. Grad kamena, srca i mladih – po dobi stanovništva najmlađa općina u BiH. Stoga i nije toliko iznenađujuće da je naša Frama najbrojnija u BiH, a čini se, i u svijetu.

Neki će kroz šalu reći da nas je toliko da ne stanemo u objektiv fotoaparata! Na čelu  Frame je predsjednik i 13 vjećnika. Znamo da nije lako biti u vodstvu i animaciji tako brojnoga bratstva, pa vijeće redovito ima duhovne obnove – naš Kapitul na Rogožinama, česte sjednice, te susrete s onim iskusnijima – članovima OFS-a. U Frami imamo osam sekcija, i svaka na svoj način doprinosi, ne samo Frami nego, i cijeloj zajednici. Pokrivamo sva područja, od medija, glazbe i umjetnosti, do ekologije i humanitarnoga rada! Glazbena sekcija broji 50-ak članova. Nju, kao i sve druge sekcije, vode framaši – amateri. Redovito pjevamo na misama, raznim društvenim svečanostima i festivalima. Probe imamo dva puta tjedno. Kao nagradu za trud ponekad odemo i na cjelodnevni izlet. Dramska sekcija broji 20-ak članova, a od predstave do predstave ostvaruje iznimne uspjehe! Također, sve naše predstave pišu članovi sekcije, a sama trenutna voditeljica je napisala tri veća dramska komada. Svojim izvedbama svake godine gostujemo i u drugim župama. Humanitarna sekcija je najbrojnija sekcija (čak preko 150 članova!), ali je zato i plodonosna! Pored naših redovitih godišnjih akcija, kao što je Zalogaj ljubavi, zimi posjećujemo stare i nemoćne, redovito surađujemo s Majčinim selom, te s lokalnim gospodarstvenicima, a svaki petak posjećujemo Udrugu osoba s posebnim potrebama. Ove korizme, humanitarci su odradili akciju Moj sendvič za gladne, koja izravno prikuplja financije za gladne u Africi. Športska sekcija – osim što dva puta tjedno ima susrete i  ‘pokriva’ sve športove, organizira svake godine i Frama kup – malonogometni turnir, te odlazi na športske susrete u ostala bratstva. Medijska sekcija emitira redovite mjesečne emisije preko lokalnih radio postaja i naše internet stranice. Također, na internet TV kanalu radimo video reportaže. Inače, naša internet stranica je jako posjećena i ponosni smo time. Svojim medijskim prilozima nastojimo zainteresirati javnost i podići svijest o važnim problemima današnjice. Liturgijska sekcija ima 70 članova i djeluje kroz 17 skupina; čitači su raspoređeni za svaku nedjeljnu misu, a ponekad čitaju i na dnevnim misama. Također, ova sekcija organizira večernje biblijske meditacije u došašću i korizmi. Naša kreativna sekcija nosi kreativno ime Drača. ‘Dračari’, kojih je nešto više od 100, bave se izradom malih umjetničkih radova – lijepe, režu, crtaju i spajaju. Svake godine izrađuju adventske vjence za župljane, darove za primanja, i sve ostalo što im padne na pamet! Radna sekcija, popularno zvana Šuma Security, brine se o održavanju crkvenih i framinih prostorija, pripravljanju drva starima i nemoćnima.

Framaši se na zajednički susret okupljaju četvrtkom u velikoj dvorani. Predavanja na susretima su različita – šaljiva, zabavna, ozbiljna, ali uvijek poučna! Također, redovito nam dolaze predavači i gosti s raznih strana, kao što su Davor Pavuna, Michael O’Brien, Ivica Ursić, Srećko Karić, Danijela Morsan, fratri iz drugih frama, časne sestre i ostali koji nas obogate. U božićno vrijeme neizostavna je velika zabava za framaše. Mala Frama uključuje osmaše – osobe na putu formacije. Ove godine je u formaciji čak 130 članova! Podijeljeni su u tri grupe – Siromaštvo, Čistoća i Poslušnost, a svaku grupu vode po četiri animatora – učitelja. Redoviti susreti su utorkom navečer. Mala Frama se sastoji od edukacije o svetom Franji i svetoj Klari, učenja o framaškom životu, razgovora i predavanja o aktualnim temama i njihovim problemima, zabavnih susreta… Frama Senior počela je s radom 2012. godine. Susreti su, za sada, jedne subote u mjesecu.  Broji oko 50 članova – studenata i druge mladeži koji i dalje žele ostati povezani s Framom.

Možda zvuči čudno s obzirom na našu brojnost, ali međusobno se svi poznajemo, družimo i poštujemo, i među nama vlada jaka spona franjevačkoga zajedništva i ljubavi koju osjećamo prema Frami, Franji i našem dragom Posušju! Neka neizostavna godišnja događanja u našem bratstvu su: seminar u Lištanima za maturante, seminar u Međugorju za članove OFS-a, hodočašća pješice u Međugorje, izleti u Split i Dubrovnik, Franjevački hod i športske igre, izleti s Malom Framom, Obred preminuća svetoga Franje, Mladifest u Međugorju, odlasci na more u Makarsku i još puno toga. Toliko o nama uz pozdrav od 510 mladića i djevojaka koji pokušavaju slijediti svetoga Franju.

[frame src=”http://frama-hercegovina.portal-plus.info/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/posu%C5%A1je.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte