Naslovna Bratstva Frama Posuški Gradac: Gorljiva želja za radom, druženjem i zajedništvom

Frama Posuški Gradac: Gorljiva želja za radom, druženjem i zajedništvom

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/posuski-gradac1.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]

Istina je da ne živimo u osami nekoga samostana, istina je da ne ljubimo gubavce, istina je i da ne popravljamo okolne crkvice, ali imamo nešto – trudimo se živjeti svoje malo bratstvo! Ono je od Valentinova 2004. godine u Posuškom Gracu zaživjelo, i do danas, nakon svoga prvog desetljeća, piše stranice svoga postojanja!

Na svetoga Valentina, tj. 14. veljače 2004. godine, na Dan zaljubljenih ili kako god, prvi put se u Posuškom Gracu sastala jedna skupina mladih ljudi željnih, za početak, nečega novog. Možda su bili željni samo druženja, dijeljenja slobodnoga vremena, gradnje novih iskustava ili zajedništva, s možda nekim malim ciljem da naprave nešto dobro u korist cijele župe. Istina je da na samom početku nitko od nazočnih nije znao u što se upušta, što ih sve čeka, koliko će to trajati, ali se sve to dogodilo upravo ovako i još uvijek traje. Da se vratimo na prethodnu rečenicu: “Nitko nije znao u što se upušta…” – Nije istina! Znao je fra Mladen, jer je na sličan način sve to počeo puno ranije na Humcu. To je i naša povijest čiju sadašnjost iz dana u dan upotpunjuje i naša Frama. Taj dan (na Valentinovo) je tadašnji župnik fra Mladen Vukšić organizirao prvi sastanak te skupine mladih. Uistinu je zanimljivo poslušati svjedočanstva osoba koje su bile među tih dvadesetak mladih, okupljenih na prvom sastanku Frame. Te sastanke bi oni između sebe nazivali susreti mladih. Kako sami ističu, na samom početku im je bilo pomalo smiješno učiti o životu svetoga Franje i svete Klare, koje su dotada malo poznavali. Čudili bi se kada bi se od njih tražilo nešto više od proba za crkveno pjevanje i sastanaka za čitače na nedjeljnim  misama. Većina njih nam je potvrdila da su na te susrete dolazili zbog velike znatiželje,  postavljajući si pitanja što će večeras biti, što se novo može raditi? Bio je to jako zanimljiv početak i uvijek ga se rado prisjete. Tada, dakle, dvadesetak mladih željelo je čuti nešto novo, biti dijelom nečega gdje će njihov potencijal i stvaralaštvo doći do izražaja uz druženje, molitvu i vjeru. Upravo su ovi motivi bili pokretačka snaga mladih da postanu dijelom Frame, a njihova su srca klicala: “To je ono što tražim, to je ono što svim srcem želim!” I tako smo pošli putem svetoga Franje i na tom putu smo već jedno desetljeće. Potrebno je spomenuti da sve ovo gore navedeno ima svoju pozadinu, ili možda svoje temelje koje je postavio bivši župnik, pokojni fra Marko Jukić. Volio je rad s mladima i posvećivao mu uistinu mnogo vremena, a zainteresiranost mladih o novim saznanjima bila je velika. Fra Marko je ta okupljanja učinio zanimljivima. Bila su ispunjena molitvom, pjesmom, a sve bi začinili velikom dozom humora koji je u mladima stvarao radostan duh, koji ispoljava njihovu gorljivu želju za radom, druženjem i zajedništvom. Dolaskom fra Mladena Vukšića nastupa novo razdoblje. Nastavlja raditi s mladima u organiziranim skupinama, rad postaje ozbiljniji, a broj mladih se konstantno povećava i službeno se osniva Frama Posuški Gradac.

Dana 25. veljače 2007. godine, za vrijeme svete mise u 11,00 sati svečano je proslavljen obred primanja u Franjevačku mladež, a primljeno je 32 mladih. Sve ono na početku spomenuto dobiva svoj smisao. Oblikuje se grupa zaljubljenika u život i poslanje našega serafskog Oca. Od toga početnog entuzijazma, preko iskrene zainteresiranosti i do zaljubljenosti u taj način života, rađaju se nove ideje, konstruktivne akcije i projekti, preko kojih se framaši trude “opsluživati Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista slijedeći primjer svetoga Franje Asiškoga, koji je Krista učinio nadahniteljem i središtem svoga života s Bogom i s ljudima”. Između ostaloga, ponosni smo činjenicom da smo prvi počeli s organizacijom Festivala religiozne drame, čiji je cilj da se kroz dramske predstave ukaže na sve poroke kojima je opterećeno današnje društvo, te kako se uz vjeru, molitvu, ljubav i potporu obitelji oni mogu prevladati. Također, kroz ta druženja tijekom Festivala širimo Franjinu radost i na taj način gradimo prijateljske odnose, razmjenjujući iskustva s braćom i sestrama iz drugih bratstava. Festival se održava nedjeljama, tijekom mjeseca lipnja, već četiri godine, a gostuju različite Frame iz Hercegovine, čime ovaj događaj prelazi granice župe. Festival je naišao na pozitivne reakcije od strane publike, jer je posjećenost ovih predstava viša od očekivanoga. Tijekom godine, osim za potrebe Festivala, naša dramska sekcija organizira i nekoliko drugih predstava. Od ostalih aktivnosti izdvajamo sudjelovanje na Framafestu. Prvi smo put na Framafestu sudjelovali u Mostaru 2009. godine, a na posljednjem Framafestu održanom u Sarajevu 20. listopada 2012. godine osvojili smo nagradu za najbolji tekst, pjesmom S Tobom, Kriste, zauvijek ostajem. Tekst potpisuju Ivana i Hrvoje Grubišić, a glazbu Frano Knezović koji je ujedno i izvođač. Kako je važno da aktivno djelujemo u svojoj župi, često organiziramo humanitarne akcije, kako bi u duhu svetoga Franje pomogli onima kojima je najpotrebnije. Prilozima od akcije nazvane Priđi, kupi, nismo skupi, obradujemo siromašne.

Prošle godine smo održali svoj prvi duhovni kapitul, zajedno s našim trenutnim duhovnim asistentom fra Ivanom Landekom, st. Bio je to dan ispunjen radošću, smijehom, molitvom, dan opuštanja, zabave, igre. Jedan nezaboravan dan za našu Framu kojega smo završili zajedničkim druženjem uz plenum i molitvu. Članovi Frame sviraju, pjevaju i čitaju na nedjeljnim misama kroz cijelu godinu, a sudionici su raznih duhovnih seminara. Iako je naša Frama relativno mlada, pokušavamo biti uključeni u sve pore društva i svojim djelovanjem biti primjer drugima kako živjetiEvanđelje poput svetoga Franje Asiškog.I na kraju, pretpostavimo da slučajnost ne postoji, pa recimo da nije slučajno da se skupina mladih ljudi prije desetak godina  odvažila na ovaj korak, a nije slučajno ni da se to održalo do danas. Nije slučajno da se  vve to dogodilo upravo na dan zaljubljenih, kao ni to da već danas svi možemo uživati plodove svega toga.

[frame src=”http://frama-hercegovina.portal-plus.info/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/posu%C5%A1ki-gradac.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte