Naslovna Bratstva Frama Roško Polje: Nastavit ćemo slijediti put našega zaštitnika

Frama Roško Polje: Nastavit ćemo slijediti put našega zaštitnika

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/rosko-polje1.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]

Frama Roško Polje je osnovana 2000. godine, pod vodstvom fra Vinka Kurevije i fra Mladena Sesara. Zahvaljujući njima, koji su prvi pokrenuli rad s tadašnjim mladim   framašima, naša župa, koja je i povijesno bogata, i 2008. godine proslavila 250. obljetnicu svoje obnove, tada je postala još bogatija.

Naša župa i danas živi te daje blagoslov, sigurni smo, ne samo u našem mjestu nego i šire. Frama Roško Polje je danas jedna od manjih mjesnih Frama u okolici  Tomislavgrada. Između ostaloga, mislimo da nije bitan broj framaša, niti je bitan  geografski smještaj Frame, već je bitna veličina hrabrosti i dobre volje koji obogaćuju jednu Framu. Mi možda jesmo mali i daleko od svih, ali smo ipak dovoljno blizu i dovoljno veliki da pokažemo što možemo. Zapravo, želimo pokazati koliko je zaista jaka i čvrsta  naša ruka mira i koliko smo spremni učiniti za nekoga kome je pomoć potrebna, a u tome se naša Frama, itekako, dokazala. Rad s mladima nakon fra Mladena i fra Vinka   nastavio je fra Marko Jukić. Nažalost, danas nemamo tu čast raditi s tim čovjekom dobra srca čiji nas je iznenadni i tragični odlazak veoma rastužio. Ostali smo kao ovce bez najboljega i najbrižnijega pastira. To je bio jedan veliki gubitak za sve nas, ali smo unatoč tome nastavili svoj rad podignute glave, ponosni onim što nas je on naučio i onim što je sve za nas dobro napravio, a toga je bilo napretek. Sadašnji naš duhovni asistent je fra Jozo Radoš – Đoka, a na čelu vijeća Frame je Josipa Gačić. Ostali članovi vijeća su: Bože Krajina – potpredsjednik, Filip Zelenika – blagajnik, Ivana Krajina – tajnica i Marija Kelava – učiteljica formacije.

Danas naša Frama broji 30 članova, od koji je 16-ero produžilo svoja obećanja, njih 9 je dalo prva obećanja, a 5 ih je primljeno u bratstvo i pripremaju se za obrede svojih prvih obećanja. Simpatizera, nažalost, ove godine nemamo. Svoje framaške susrete redovito održavamo svakoga petka u 20,15 sati. Na susretima molimo zajedničku molitvu, obrađujemo duhovne teme… Trudimo se da nijedan susret ne prođe monotono i da nakon svakoga naučimo nešto novo i korisno kako bi to mogli primijeniti kroz vlastiti život. Budući da naša Frama broji relativno malo članova u odnosu na ostale mnogobrojnije Frame, nismo podijeljeni u sekcije. Sve obavljamo zajedničkim snagama, u skladu s rasporedom, bilo da se radi o dramskom, kulturno-zabavnom, karitativnom ili nekom  drugom programu. Brojne aktivnosti u kojima naša Frama sudjeluje su: izrađivanje  adventskih vjenaca, postavljanje božićnih jaslica, kićenje crkve, organizacija božićnoga koncerta, pripremanje božićne i uskrsne tombole koje osobito razveseli najmlađe, čitanje Biblije kroz korizmu, organizacija humanitarnoga koncerta za obnovu zvonika župne crkve. Također, u suradnji s duhovnim asistentom omogućujemo potrebne namirnice i lijekove onima kojima je pomoć najpotrebnija, a pjesmom pokušavamo barem malo ublažili njihovu usamljenost i bol. Ono što je još važno naglasiti, jest da naša Frama redovito sudjeluje na seminarima koje organizira vijeće Frame Hercegovina. Također smo sudjelovali na susretima Hrvatske katoličke mladeži u Livnu i Sisku, na hodočašćima u Asiz te na Olimpijadi (kviz znanja). Posljednje hodočašće koje su naši framaši pohodili je Hodočašće povjerenja na Zemlji koje je, kako nam kažu, ostavilo neizbrisiv pečat u njihovim sjećanjima i srcima. Osobito su bili pod dojmom zbog susreta s papom Benediktom XVI. Ono što je jako pohvalno za našu Framu jest to da pjevamo i sviramo svake druge nedjelje na svetoj misi i drugim svečanostima;  vjenčanjima, Prvoj pričesti i sl. Kad kažem ‘pohvalno’, sigurno se premišljate što je u tome tako hvale vrijedno. Pohvalno je jer naša Frama nema (nikakvoga!) učitelja pjevanja, nema glazbeno obrazovanih pjevača i svirača. Ali ipak dobiva brojne pohvale i od mnogih iskusnih glazbenika, a sve smo to postigli svojim vlastitim trudom, upornošću i dobrom voljom. Ovdje moram napomenuti kako nam je bila izuzetna čast i zadovoljstvo ugostiti jednoga od najpoznatijih pjevača duhovne glazbe – Luku Balvana koji je na još ljepši način uzveličao proslavu 10. godišnjice osnutka naše Frame (2010. godine).

Danas smo svi jako ponosni onim što imamo, onim što su naši prethodnici postigli i onim što mi sada postižemo. Sigurna sam da ne postoji strah od toga da ćemo nestati i prestati. Nastavit ćemo slijediti put našega zaštitnika i oca svetoga Franje, onako kako bi i sam Franjo to želio. I dalje ćemo izgrađivati crkvu kako je dano u Evanđelju, kako se ona ne bi urušila jer smo na papiru i u stvarnosti zapisani tintom koja govori – ZAUVIJEK!

[frame src=”http://frama-hercegovina.portal-plus.info/wordpress/wp-content/uploads/2013/05/ro%C5%A1ko-polje.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte