Naslovna Bratstva Frama Seonica: Molitva je najvažnija

Frama Seonica: Molitva je najvažnija

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/Seonica.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]Velika nam je čast u prvom broju Tragova predstaviti najmlađu Framu – Framu Seonica. Mladi naše župe su se, na župnikov poziv, počeli okupljati krajem 2011. godine. Na susretima smo, kao i svi vi, proučavali život svetoga Franje, franjevački pokret i tako se pripremali za prve obrede primanja u našoj župi. To je bio vrhunac naših početaka: obred primanja, 12. kolovoza 2012. godine. 

Kada smo osnovani, pred nama su stajali mnogi izazovi i osjećaj odgovornosti, kako u bratstvu tako i u našoj župi. Ta što vam o tome govoriti, i sami se sjećate vaših početaka… No, najvažnije je da smo mi mladi, zajedno sa župnikom, imali veliku volju da se Frama osnuje, da zaživi te se ujedinimo s ostalim Framama ovoga područja. Uz pomoć našega duhovnog asistenta fra Vinka Kurevije i uz pomoć članova drugih Frama, započeli smo s ozbiljnim radom. Shvatili smo to kao veliku zadaću za nas mlade. Uz mukotrpan rad i zalaganje, željeli smo našu župu predstaviti u što boljem svjetlu. Iako brojčano mali, htjeli smo dokazati da možemo postići veliki uspjeh. Na susretima koje vodi naš duhovni asistent, a u posljednje vrijeme sve češće i animatori, javljaju se, Bogu hvala, i ostvaruju različite aktivnosti. Tako smo organizirali uskrsnu tombolu za siromašne u župi, izrađivali smo božićne ukrase čije smo prihode od prodaje dali u humanitarne svrhe. Pred sami Božić posjećujemo dvadesetak obitelji i siromašne pojedince. To smo uspjeli ostvariti uz pomoć naših sekcija, pogotovo karitativne i likovne. Aktivno sudjelujemo u  svim događanjima u župi. U Godini vjere glazbena sekcija, zajedno s ostalim mladima, okupljena u zbor mladih predvodi pjevanje na klanjanju svakoga četvrtka i nedjeljom na misi u 8 sati. Kad fratar treba pomoć, a često treba, sekcija koju rado nazivamo radna sekcija uvijek je pri ruci. A vjerujte uvijek se ima nešto raditi, npr. čišćenje okoliša, a zimi snijega kojega zna biti u izobilju… Ostale sekcije su u fazi nastajanja.

Frama na našu župu djeluje pozitivno jer okuplja mlade oko Kristova oltara. Framaši imaju zadaću opsluživati Evanđelje našega Gospodina Isusa Krista, slijedeći primjer svetoga Franje. Bili smo aktivni na seminarima i susretima mladih. Kad god možemo idemo na primanja i obećanja drugih Frama. Ima i problema i poteškoća – a gdje ih nema? Asistent nam često kaže da gdje se god nešto pokušava dobro učiniti i čini, mora biti i poteškoća, a kad se ništa ne radi onda tu i ne može biti problema. Stalno nam je “tupio i tupi” da je molitva najvažnija. Nismo to odmah uzimali za ozbiljno, ali sada vidimo da je tako. Živjeti  vanđelje i činiti dobro može se ako su temelji dobri, ako se zajedno moli. I zato rado odemo na jednodnevne duhovne obnove, kao što smo prošle godine išli u Međugorje. A gdje mi to nastojimo sve ostvariti? Za one koji ne znaju – u jednoj župi u duvanjskom kraju, u prelijepom položaju u netaknutoj prirodi, na rubu duvanjskoga polja, u župi okruženoj poljem i brdima, izletištima kao što je Studena na kojoj ste mnogi bili… U župi Seonica, koja je nastala prije 207 godina te se tako ubraja među najstarije župe. Poznata je po svetkovini Velike Gospe, zaštitnice župe. U dane prije blagdana i na sam blagdan okupi se mnoštvo svijeta, te u to vrijeme župa duhovno oživi. Pošto u to vrijeme mnogo ljudi dolazi u svetište, župnik se mora dobro pripremiti. No, on tu nije sam jer su vrijedni Framaši uvijek spremni pomoći, bilo da se radi o uređenju crkve i prostora oko crkve ili samom sudjelovanju na misama (pjevanju, čitanju…). Naša Frama se približava svom prvom rođendanu, a mnogi od vas ste stariji i preko 10-15- 20 godina.

To bi bilo toliko od naše mlade Frame koja se priprema za svoja prva obećanja i očekuje vas u Seonici na našem slavlju, ako Bog da, krajem godine.

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/seonica1.png” width=”600″ height=”372″ linkstyle=”none”]

Također pročitajte