Naslovna Bratstva Frama Tihaljina: Čitanje Evanđelja i meditativna molitva

Frama Tihaljina: Čitanje Evanđelja i meditativna molitva

[frame src=”https://frama-hercegovina.com/wp-content/uploads/2013/05/tihaljina11.png” width=”320″ height=”320″ align=”left” linkstyle=”none”]Naša Frama je osnovana 20. rujna 2010. godine. Na prvom sastanku su nas posjetili fra Josip Vlašić – područni duhovni asistent, Danijela Ostojić – područna predsjednica Frame, te drugi članovi područnoga vijeća: Ivana Ivanković, Ivana Anić i Mateo Zadro. Pričali su nam o Frami, svetom Franji i ljepoti ovoga bratstva!

Sastanci naše Frame ispočetka su održavani ponedjeljkom u 20,30 sati, a sada su petkom u isto vrijeme. U početku naših susreta broj framaša bio je 40, no kako su dani prolazili broj je opdao do 29 sadašnjih framaša. U proteklom razdoblju, predavanja su nam održali fra Mate Logara i fra Slaven Brekalo, kao i naš župnik fra Branimir Musa. U sklopu Frame osnovali smo i Glasnike svetoga Franje, točnije Malu Framu. To su učenici 7. i 8. razreda, ukupno ih je 22. Oni rade u grupama i međusobno izmjenjuju svoja  mišljenja o određenoj temi. Malu Framu smo osnovali kako bi se djeca naše župe mogla pripremiti za Framu i vidjeti što je zapravo Frama, jer mi nismo znali do prije tri godine što je Frama uistinu. Njihovi sastanci su svakoga petka u 19,30 sati i imaju svoju predsjednicu koju „nadgleda“ netko iz vijeća tzv. Velike Frame.

Na sastancima najveći dio posvetimo čitanju Evanđelja i meditativnoj molitvi. Na svakom sastanku po jedan framaš pripremi temu o kojoj raspravljamo. Teme su nam uvijek povezane s odrastanjem, životom, Evanđeljem, vjerom itd. Naravno, obrađujemo i teme koje se danas posebno tiču mladih: lijepo ponašanje, nasilje među vršnjacima, poroci današnjega svijeta, školovanje. Osnovali smo i literarnu, dramsku, glazbenu i čitačku sekciju, kao i zbor Frame. Predstavnici naše Frame bili su u emisiji Učitelju, gdje stanuješ na radio-postaji Mir Međugorje. Za vrijeme adventa pripremamo vjenčiće, jaslice, čestitke, pšenicu, te od prodaje svega toga kroz četiri nedjelje advenata, skupimo određena novčana sredstva i kupimo osnovne potrepštine koje podijelimo našim župljanima u potrebi. Ove godine smo obišli 27 bolesnika te im pomogli da blagdane ne provedu u samoći, nego u radosti i veselju. Od početka djelovanja naše Frame stavljamo radove naših framaša na oglasnu ploču koja se nalazi u crkvenom dvorištu. Tu se nalaze zanimljivosti iz župe i svijeta općenito, nagradna pitanja, zatim predstavljamo živote svetaca kojih se spominjemo u idućem tjednu, a mogu se pronaći i crteži naših framaša, kao i podrijetla prezimena u našoj župi. Framaši su organizirali akciju skupljanja smeća u našoj župi. Svake subote smo čistili dio po dio naše predivne Tihaljine. Također smo aktivni i u čišćenju crkve i crkvenoga dvorišta. Izdali smo i prvi broj župnih novina. Sami smo pisali članke u njima, skupili statistike kroz godinu, sami ih uredili i lektorirali. To su bile prve novine koje su izišle iz naše župe i tim radom smo iznimno ponosni. Svake nedjelje raspoređujemo novine koje primaju pretplatnici naše župe, čitamo na svetoj misi, pjevamo, služimo na svetoj misi i zajedno sa našim župljanima slavimo Boga.

Na početku svakoga sastanka molimo molitvu Franjevačke mladeži, a sastanak obično završimo Franjinom krunicom u kojoj svaki  framaš moli jedan Očenaš, Zdravomariju ili Slava Ocu. Također pokušavamo što više čitati Evanđelje i razmišljati o njemu, osluškujući što nam Bog želi poručiti određenim evanđeoskim tekstom. Mnogi stariji framaši na našim susretima dijele svoja osobna životna iskustva s drugima. Kroz rasprave vidimo pozitivne i negativne strane današnjega svijeta u kojem živimo. Naša prva primanja u Framu bila su 22. travnja 2012 godine. Primljeno je 29 framaša. Na primanjima je pjevala Frama Ružići. Svetu misu predvodio je fra Josip Vlašić, u  zajedništvu s našim župnikom fra Branimirom. U Framu nas je primio Mateo Zadro, područni predsjednik Frame Hercegovina. Naša prva obećanja, ako Bog dragi da, bit će ove godine u travnju. Iako smo, možemo reći, mlada i nova Frama, puno toga radimo za našu župu. U zadnje vrijeme nismo bili puno aktivni oko seminara koje organizira Područna središnjica Frame, kao što smo nekada bili, ali potrudit ćemo se i to ispraviti, pa punim snagama krenuti prema naprijed. Bez obzira što smo u tom području bili pasivni, u našoj smo župi u drugim aktivnostima, koje su gore navedene, bili aktivni. Kao bratstvo smatramo da, kao i svaka zajednica, trebamo održavati svoje obveze, ali se ne isticati previše, jer ljudi koji najmanje govore najviše rade. Ovo izvješće želimo završiti jednim Isusovim citatom, koji je ujedno i geslo naše Frame: „Tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.” (Iv 8,11).

Također pročitajte