Naslovna Bratstva Obred obećanja i proslava deset godina u Frami Posuški Gradac

Obred obećanja i proslava deset godina u Frami Posuški Gradac

U nedjelju, 09.ožujka 2014.god.  Frama Posuški Gradac je proslavila deset godina svoga postojanja. Bio je ovo poseban dan za framaše i za cijelu župu, budući da su osim proslave ovog  jubileja za vrijeme svete mise bili obredi  obećanja u Frami. Prva obećanja dalo je 17 mladih, a njih 16 je obnovilo obećanja na godinu dana. Ukupno njih 33 je potvrdilo da će slijediti Krista po primjeru sv. Franje.

obecanja1-a

Na početku misnog slavlja sve je prigodnim riječima pozdravio župnik i duhovni asistent Frame fra Ivan Landeka st. a svečanu svetu misu predvodio je fra Slaven Brekalo, duhovni asistent područnog vijeća Frame Hercegovina u suslavlju s još pet svećenika.  Na kraju misnog slavlja u ime Frame zahvalu svima uputila je predsjednica Matija Begić, koja se zahvalila svima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu Frame kroz svih ovih 10 godina. Posebna zahvala i čestitke upućena  je framašima koji su upravo obećali da će nastaviti širiti, živjeti i svjedočiti Evanđelje. Zahvala je, također upućena bivšem duhovnom asistentu Frame fra Mladenu Vukšiću, te sadašnjem duhovnom asistentu fra Ivanu Landeki, koji su kroz ovih 10 godina živjeli uz ovo bratstvo i brinuli se za duhovni rast framaša.

Potporu su framaši dobivali od mnogih starijih članova, duhovnih asistenata i svećenika te naravno braće i sestara framaša koji su došli iz raznih dijelova Hercegovine (Posušje, Kočerin, Čerin, Drinovci, Široki Brijeg, Gradnići, Roško polje, Kongora i Ružići) da zajedno prisustvuju ovome slavlju. Misno slavlje pjevajući uveličao je crkveni zbor  Mihovil  Gospel Choir iz Splita. Župljani su pomogli u pripremi hrane za goste koji su s domaćinima, uz slikanje, pjesmu i ples, slavlje nastavili u novouređenoj dvorani župnog ureda do kasno u noć.

obecanja4

Framaši s  Posuškog  Graca tijekom ovog proteklog desetljeća su se uistinu trudili slijediti uzor serafskog oca.  Osim redovitih susreta petkom, na inicijativu framaša organizirane su i dodatne aktivnosti, kojima su svoje djelovanje svjedočili svojim župljanima. Tako organiziraju humanitarne akcije, Festival religiozne drame, Dane dječjeg veselja, izvode i pišu predstave, članovi frame sviraju, pjevaju i čitaju na nedjeljnim misama kroz cijelu godinu, sudjeluju na Framafestu i na raznim duhovnim seminarima.

Također pročitajte