Naslovna Naslovna Završio III. nacionalni seminar za voditelje formacije

Završio III. nacionalni seminar za voditelje formacije

Od 7. – 9. ožujka 2014. godine u Međugorju je održan 3. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame, pod geslom “Onaj tko ljubi Krista pun je radosti” (papa Franjo), na kojemu je sudjelovalo oko 110 framaša iz različitih dijelova BiH. Seminaru su također prisustvovali i nacionalni duhovni asistent Frame BiH fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina fra Slaven Brekalo, te predstavnica nacionalnog vijeća Frame Hrvatska Marta Radoš. Cilj seminara bio je osvrnuti se na važnost formacije u bratstvima s posebnim naglaskom na formaciju tijekom razdoblja simpatizerstva, odnosno upoznavanja s bratstvom.

Seminar je započeo okupljanjem sudionika u dvorani “Ivan Pavao II.”, nakon kojeg je uslijedila Sveta misa u župnoj crkvi u Međugorju. Radni dio seminara započeo je  predavanjem fra Zorana Vukovića, duhovnog asistenta  Frame Kiseljak, čija tema je bila samo geslo  seminara, “Onaj tko ljubi Krista pun je radosti”.  Nakon predavanja, framaši su bili raspoređeni u skupine, u kojima su  se bolje upoznali, te odrađivali zadatke koji su zahtijevali primjenu odslušanog predavanja. Nakon plenuma, sudionici su se uputili u dvorac kod Nancy i Patricka, gdje su im bili pripremljeni prenoćište i obroci tijekom trodnevnog seminara.

Drugi dan seminara započeo je jutarnjom molitvom i doručkom kojeg su domaćini pripremili s ogromnom ljubavlju. Tijekom svakog objeda, sudionici su bili počašćeni kratkim svjedočanstvima drage Nancy. Drugo predavanje održala je nacionalna voditeljica formacije Andrea Odak, na temu “Voditelj formacije?”, tijekom kojeg su framaši mogli čuti što znači biti voditelj formacije u bratstvu te koju važnost i odgovornost ta služba iziskuje. Nakon predavanja, framaši su raspoređeni u četiri skupine, po područnim bratstvima, koje su predvodile područne predsjednice i voditeljica formacije. Tijekom rada u skupinama, razgovaralo se o trenutnoj formaciji u mjesnim bratstvima, teškoćama s kojima se odgovorni u Frami suočavaju te mogućim rješenjima postojećih problema. U poslijepodnevnim satima, radni dio seminara nastavljen je trećim predavanjem čija tema je bila “Razdoblje upoznavanja s bratstvom”. Predavanje je održala Josipa Vukoja, ministra OFS-a Kočerin. U nastavku su framaši sudjelovali u molitvenom programu župne crkve u Međugorju, dok su se  u kasnim večernjim satima uputili na Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme.

Nedjeljno jutro započelo je  predavanjem Mirele Josić, predsjednice Frame Tuzla, na temu “Kriteriji i metode u razdoblju upoznavanja s bratstvom”. Nakon predavanja, uslijedili su  sv. misa zahvalnica, kratak osvrt na seminar, zahvale organizatorima te radosni ručak u dvorcu, za čiju pripremu su se pobrinuli momci iz Cenacola.

Ana-Marija Knežević, područna voditeljica formacije
Frame Bosne Srebrene

Također pročitajte