Naslovna BratstvaFrama Posušje Održana područna olimpijada znanja

Održana područna olimpijada znanja

 

U ponedjeljak, 27. veljače 2017. godine u Mostaru je održana Olimpijada znanje Frame Hercegovina. Nastavak je to natjecanja koje je počelo tako što su mjesna bratstva u svojim krugovima održala kviz znanja, čiji su pobjednici osvojili nagradno putovanje/hodočašće u Asiz, na mjesta koja su obilježila život sv. Franje. Framaška olimpijada se održava svake dvije godine u organizaciji područnog vijeća Frame Hercegovina. Materijal za pripremanje ovogodišnjeg natjecanja je bila skripta „Kratka povijest hercegovačkih franjevaca od početka 1945“. No, kroz Olimpijadu framašima se pružila prilika za još jednu nagradu, put u francusko selo Taize u koje dolaze mladi iz cijele Europe i provode vrijeme u meditaciji, razgovorima, razmatranju i druženjima. Ali za razliku od Asiza, u Taize će putovati samo jedno mjesno bratstvo, pobjednici ovogodišnje Olimpijade.

Iz svakog mjesnog bratstva koje se natjecalo, sudjelovalo  je  po troje framaša. Područno vijeće pripremilo je test koji se sastojao od tri kruga. U prvom krugu sudjelovalo je 17 mjesnih bratstava iz Hercegovine, i to:  Bukovica, Čerin, Čitluk, Drinovci, Gorica-Sovići, Gradnići, Humac, Kočerin, Kongora, Međugorje, Mostar, Posušje, Posuški Gradac, Seonica, Široki Brijeg, Tomislavgrad i Veljaci. Nastavak natjecanja, odnosno drugi krug, izborilo je osam Frama. Uspješni su bili: Čerin, Posušje, Drinovci, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Veljaci, Humac, Kočerin. U prvom krugu  framaši su radili odvojeno, bez mogućnosti dogovaranja oko odgovora na pitanja sa ostatkom svoje ekipe. Nakon toga je slijedio drugi i treći  krug, u kojemu su framaši do odgovora na pitanja dolazili zajedničkim radom. Treći krug izborile se Frame Posušje, Drinovci te Čerin. Najuspješnije bratstvo je na koncu bila Frama Posušje, čijih je troje predstavnika osvojilo put u Taize na tjedan dana! Framaši s Čerina su osvojili drugo, a iz Drinovaca treće mjesto. Framaši s Čerina kao drugu nagradu osvojili su Franjevačke izvore, a framaši iz Drinovaca za treće mjesto knjigu.  U ime područnog vijeća Frame Hercegovina čestitamo i zahvaljujemo svim sudionicima, a posebno onima koji su zahvaljujući prikazanom znanju osvojili vrijedne nagrade!

Član pobjedničke ekipe, iz Frame Posušje, donosi nam svoje osobno iskustvo ovogodišnje Olimpijade:

27. veljače 2017., održan je kviz znanja, tzv. Olimpijada Frame u Mostaru. Nedavno je ovaj kviz održan u svakom bratstvu, pa su oni najbolji odmjerili snage na područnoj razini. Sudjelovalo je 50-ak framaša iz Hercegovačkih Frama, među njima i framaši iz Posušja…

Još prije 4 godine sam znao za postojanje ovoga kviza. Gledajući prijatelja, kao pobjednika ovog kviza, silno sam želio i ja jednom biti na tom mjestu. Hvala Bogu, danas je to tako. Dosta je truda uloženo, sati na učenje potrošeno, ali na kraju sve to nije važno, jer se isplatilo. Upravo zbog toga mi je žao zbog ostalih sudionika, ali tako to biva uvijek. Nagrada je vrijedna, ali ovaj osjećaj pobjede je daleko slađi. Zahvalio bi se svojim prijateljima, Domagoju i Kati. Ovo je timska pobjeda i zbog toga možemo biti ponosni jedni na druge. (Ante Penava, Frama Posušje)

Magdalena Musa

Također pročitajte