Naslovna Kolumne Marija – moja i tvoja Majka!

Marija – moja i tvoja Majka!

2347709214_44bc38e5e5

Žena dakle, sasvim jednostavna, rodom iz Nazareta, sjedi i odjednom je trudna po snazi Duha Svetoga. Izgovara riječi kojima nije ravna sva snaga muškaraca na ovom svijetu : „Neka mi bude po Riječi tvojoj!“ I samo tako prihvaća i vjeruje. Nepojmljiva mi je ta njena hrabrost, ta vjera i pouzdanje, pobjeda nad strahom.

Gledajući dalje njen život pomalo je teško za shvatiti da je ona koja nosi Sina Božjeg, Kralja svega svijeta bila pokorna svom mužu prateći ga kamo god je pošao, toliko skromna da ni za smještaj nije iskoristila svoju „poziciju“. Godinama je čekala Božji plan da se očituje na njenom sinu, strpljivo i ponizno, bez požurivanja, bez sumnji, s punim pouzdanjem. I onda kad se očitovao nije se ljutila na Boga niti ga optuživala zašto joj uzima sina.

Vidite, u Bibliji nije opisana Marija kao „fatalna“ žena. Biblijski pisac nam ne donosi ni kakvu je boju kose imala niti koji joj je stil odgovarao.  Nikakav opis vanjskog izgleda, nikakv dodir s njenim unutrašnjim osjećajima. A imala je  ta žena i izgled, i osjećaje, i želje, možda i veće nego mi. Ali sve je to palo u vodu pred Njim. Ne znam, pokušavam shvatiti njenu malenost i veličinu koje se toliko gube jedna u drugoj.

 Vjerujem kad je Bog stvarao ženu, stvorio ju je da bude Majka. Živeća žrtva koja smisao ima samo ako se daruje drugima. Ta žena uistinu je Majka, i moja i tvoja. Velike li radosti u svakom trenutku imati nekoga tko nas čuva i štiti kako samo Majka zna. A ti – sjetiš li je se? Je li ti ona uzor da budeš prava žena? Je li ti ona služi kao uzor u oblačenju, ponašanju, vjeri? Da li u svojoj curi/ženi želiš vidjeti oličenje njezine poniznosti? Osluškuješ li što ti Majka govori? Jer tvoja majka je ni više ni manje Kraljica – neba i zemlje. Jedino ljudsko biće uzneseno na Nebo – dokaz da ćemo jednoga dana doći k njoj. Stavljam pred tebe izazov u ovom njenom mjesecu da je upoznaš i daš joj dio svoje ljubavi. Ne mora to biti molitva cijele krunice, može i desetak. Ili…  Uzmi jednu Marijnu vrlinu i radi na njoj, ili pokušaj u ženama vidjeti njenu dušu. Bilo što, samo se konačno počni družiti s Majkom. Jer ona čeka na nas, i nikad ne zaboravlja.

Antonia Gašpar

Također pročitajte