Naslovna Bratstva Održan I. Susret Frama Drinovci, Gorica-Sovići, Ružići i Tihaljina

Održan I. Susret Frama Drinovci, Gorica-Sovići, Ružići i Tihaljina

MG_5653

Pod geslom „Ja ću otvoriti srce i reći da volim Te“ Frama Drinovci, Gorica-Sovići, Ružići i Tihaljina organizirali su u subotu 11. listopada 2014. godine I. Susret Frama s područja općine Grude, na kojem je sudjelovalo oko 150 framaša.

Program je službeno počeo sa svečanom sv. Misom u 10 sati u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, a misu je predvodio fra Sretan Ćurčić. Ovom I. Susretu Frama prisustvovalo je i nekoliko članova područnog vijeća Frame Hercegovine zajedno s područnim duhovnim asistentom fra Slavenom Brekalom. Fra Sretan je u svojoj propovijedi poručio framašima da u odnosima s ljudima može doći do različitih zaljubljenosti, zaluđenosti, a vrlo lako i do odbijanja. No, isto tako je rekao da je drugačije s Isusom koji nas nikada neće odbiti, koji će uvijek biti tu. On će uvijek uzvratiti ljubav, čak i više ljubavi nego smo mi zaslužili. Dakle, trebamo otvoriti srce Isusu i reći mu da ga volimo, ali to učiniti iskreno i sa srcem. Kada to učinimo, doista ćemo osjetiti istinsku ljubav.

susret frama 5

Misno slavlje dodatno su pjevanjem uveličali framaši sastavljeni od ove četiri Frame. Nakon Mise uslijedilo je obraćenje domaćina uz pozdrave, te najavu programa cjelodnevnog druženja. Svim framašima s par prigodnih riječi obratila se i Marijana Mikulić, područna predsjednica Frame Hercegovine koja je na početku zahvalila na pozivu za ovaj događaj, te rekla kako je ponosna na sve ovo i da se nada da će framaši nastaviti s ovim započetim.

Zanimljivo i poučno predavanje održao je Vinko Glibić, bratski animator OFS-a za Framu, koji je na početku svog predavanja izjavio kako je sretan zbog zajedništva ovih framaša. U svom predavanju se najviše usredotočio na zajedništvo. O zajedništvu koje je ključ dobroga života, bilo to u obitelji, Crkvi ili Frami. Ono je put koji vodi do iskustva istinske bratske ljubavi. Samim tim Frama kao zajednica je dobar put na kojem ćemo se oblikovati na pravi način i uvijek biti spremni pružiti bratsku ljubav.

Organiziran je i rad po grupama u kojem su framaši još više upoznati o životu i djelovanju sv. Franje Asiškoga i sv. Klare, o samo nastanku Frame u svijetu, u BiH, o Nacionalnom vijeću BiH te područnom vijeću Frame Hercegovina i Frame Bosne Srebrene. Framaši su se dotakli teme o povezivanju Frame i Franjevačkog svjetovnog reda, Franjevačkog znaka TAU, Statuta Frame, a jedna grupa upriličila je zanimljivu i duhovitu predstavu, dok je druga grupa imala zadatak napisati i uglazbiti pjesmu ovoga Susreta.

U zabavno – rekreativnom programu framaši su se okušali u nekoliko igara kao što su povlačenje konopa, muško/ženski nogomet, skakanje u vrećama, igra pomoći limenki i špageta, igra uz kutiju šibica, igra stolica…
Tijekom dana framaši su imali organiziran posjet Staroj crkvi u Gorici i muzeju, a o povijesti i nastanku ovoga ispričao im je prof. mr. sc. Mario Bušić. U kasnim popodnevnim satima zajedno sa fra Slavenom zahvalili su se dragom Bogu na ovom danu i ovom događaju, te primili Božji blagoslov, a nakon toga uslijedio je odlazak svojim kućama ispunjenim srcima i velikom radošću mladih framaša koji su sudjelovali na ovom I. Susretu Frama.

Druženje, veselje, zabava, velika radost i zadovoljstvo, ljubav prema Bogu i Frami je upravo ono što nas je okupilo na ovom našem Susretu. Jako smo zadovoljni, ispunjeni i radosni što smo uspjeli ovakvo nešto organizirati, te ovim putem najavljujemo i idući naš zajednički SUSRET FRAMA koji će se održati na proljeće 2015. godine“, poručili su organizatori ovoga hvale vrijednog događaja.

Toni Iličić

susret-frama-30-4 susret-frama-29 susret-frama-22 susret-frama-17 susret-frama-12 MG_5665

Također pročitajte