Naslovna Bratstva Sabor Frame Široki Brijeg

Sabor Frame Široki Brijeg

sb1

Sve prolazi pa i vrijeme, tako apstraktna rečenica, mnogima neobjašnjiva, ali zasigurno svaki framaš zna da sve s vremenom prođe pa tako i vrijeme ove godine u Frami. Još jedna framaška godina se bliži kraju. Taj kraj odlučili smo obilježiti našim Sborom – izletom u planinu. Masna Luka nas je ugostila savršeno.

30. svibnja odlučili smo se uputiti i provesti dan u planini. Skupili smo se oko sedam ispred crkve na našem Brigu i ukrcali se u autobus. Nas 69 u jednom autobusu – dovoljno je reći da je atmosfera bila neopisiva. Pomolili smo se Bogu za sretan put. Nekih sat i pol putovanja i stigli smo ispred crkve u Masnoj luci. Tu smo malo sjedili, nešto pregrizli i malo  popričali. Zatim je slijedila sv. misa koju je predvodio naš duhovni asistent fra Željko Barbarić. Predivna crkva, pjesme koje slave Boga i Željine riječi zaista su probudile duh framaštva i zajedništva u nama (inat ili dobra volja). Ta misa bila ja jedan od najljepših djelova dana. Evanđelje, Božja riječ bila je kao voda onome koji žeđa, a žeđala su naša srca, žeđala su za Gospodinom i Njegovim dobrim rukama.

Nakon misnog blagoslova Marko je proglasio najaktivnijeg framaša godine. Tu titulu je zasluženo dobio David Sabljić koji je cijelu godinu naporno radio za našu Framu, darovao je svoje vrijeme i mladost svojoj Frami. Poslije smo se zaputili prema livadi na kojoj smo zasigurno proveli najljepše vrijeme. Podijelili smo se u osam grupa s ciljem razumjevanja prirode, Franjine ljubavi prema prirodi, upoznavanja misli i shvaćanja drugih framaša. Svaka grupa dobila je dio iz Franjine Pjesme stvorova i taj pojam trebao nam je biti glavna misao koju smo trebali na kreativan način predstaviti svim framašima na plenumu. Svaka grupa je uložila veliki trud i kreativnost je “prštila” na sve strane. Neki su napisali parodije već poznatih pjesama, neki su smislili vic mjeseca, dok su drugi napisali molitvu ili gangu…

sb2

Nakon plenuma, kojemu je glavna tema bila Pjesma stvorova koja nam je zbilja u “nolikoj” prirodi i ljepoti došla u pamet, pomolili smo se i prizalogajili štogod. Zatim je fra Želja držao predavanje. Fra Željino razmišljanje i shvaćanje grijeha u nama probudilo je misli o kojima smo mogli kasnije razmišljati. Poučne riječi našeg duhovnog asistenta o prirodi, o grijesima i o životu dale su nam snagu da nastavimo ići putem svetog Franje. Imali smo sat vremena samo za sebe, da u tišini čujemo što nam poručuje srce i Bog. I došli smo do najdinamičnijeg dijela dana tzv. igra bez granica. Opet su se našle grupe pronašle i super smo se zabavili. Štafeta, konobar, baloni, objašnjavalica, sve su to nazivi igara koje su naši vjećnici i animatori pripremili za sabor. Puno zabave i igara spretnosti, brzine i pameti na kraju su i dobile pobjednika, a to je bila grupa Zemlja. Poslije smo zaigrali nogometa, „Ha“ i još puno drugih igara.

I dan je tako brzo prolazio te je već došlo vrijeme da zapalimo „Brata ognja“. Taj oganj, ta veličanstvena vatra koja je za sve nas imala veliko značenje i simboliku, uzeo je naše patnje i jednostavno ih uništio, pretvorio u prah. Zapjevali smo pjesme uz oganj, zahvalili smo Bogu i naravno zapjevali i zaplesali na “Je, je, je” jer ne možemo dopustiti da Sabor prođe bez te pjesme koja nas je zasigurno ugrijala.  Bilo je tu suza i smjeha, radosti i tuge, žalosti što framaška godina uskoro završava, ali framaš ne znači dolaziti na sastanke kroz godinu, biti framaš je životna staza koja nikada ne završava.

Oko pola deset uputili smo se prema autobusu da krenemo kući. U autobusu smo se pomolili i uz pjesmu, priču i zabavu sretno smo stigli na naš Brig.

Ovaj dan će zasigurno svima ostati duboko urezan u srcima i kao takav obilježit će nam cijelu mladost i život u potpunosti. Osjetiti pravi duh Frame je zasigurno bio najbolji dio dana, jer taj duh pokreće našu zajednicu i budi u nama ono najljepše.

Ines Lasić

sb3

sb4

sb6

sb5

Također pročitajte