Naslovna Kolumne Usudi se misliti

Usudi se misliti

 

1362991358937065_animate

“Jao, kasnim pola sata!!! Mrzim rano ustajanje, ništa sada neću stići. Još moram veš razgrnuti. Pa baš divan početak dana… Divno! Zakasnila sam na bus. Stopiranje…ma izvrsno! Pa može li gore? Još kad dođem po ovoj vrućini na faks i vidim da sam roknula onaj ispit… Kata zove, šta sad ona hoće?(…) Ma znala sam da će me oboriti. Kad je glupa profesorica. Još sad nazad kući po ovoj vrućini. Jadna ti sam…”

“Prespavah budilicu, što znači, pola sata duže sam spavala. Super, ionako mi je trebalo sna. Ah, da veš, perilica je tek sad gotova – ne smijem ga zaboraviti razgrnuti, moram se mami nekako odužiti i bar malo pomoći i uzvratiti za sve što čini za mene… Joj, nema busa, evo prilike da malo vremena provedem sa sobom i svojim mislima, a mogu porazgovarati i s Njim. Ili mojom Katom koja me upravo zove… Ma znala sam da ću pasti ovaj ispit. Najbitniji je na godini. Učila jesam ali očito ga moram usavršiti mislim li se baviti ovim. Sad kući…hvala ti Bože što imam svoj dom!”

Svakodnevne situacije najviše me izbacuju iz takta. Pogotovo ako nisu onakve kakvim sam ih zamislila. Ali tko je kriv za to? Ja i moj ego koji je uvjeren da sve mora biti onako kako smo ja i on odredili. U ‘negativnim’ situacijama koje su ispred mene stavljene, samo sam ja odgovorna za kreiranje svog reagiranja na njih. Zlo ne postoji. Samo nedostaje malooo dobra, a ja sam stvorena kao vrlo dobra. Zato odlučujem birati dobro. Misliti dobro. Moje misli ne oblikuju mene već ja gospodarim njima. Pa zašto onda ne bi sve bile obojane pozitivom? Zašto u svemu ne vidjeti priliku za rastom, za postizanjem savršenog veselja?

Možda moje molitve za strpljenjem upravo izazivaju situacije u kojima ga prelako gubim – Bog mi daje prilike da se treniram i dokažem. Ili želim slijediti Isusa i ljubiti kao On, a stalno se pojavljuje osoba koja mi je naporna i ne mogu je smisliti. Slijepa da vidim da je to još jedna Njegova lekcija. Roncajući kako me ne mijenja. … Svaki trenutak je dar. Bio on negativnog ili pozitivnog predznaka. Ja biram kako ću ga prihvatiti i iskoristiti. Biram svoje misli uglaviti u Njemu. Biram zahvaljivati na prilikama. Biram dobro!

Usudi se i ti!

Antonia Gašpar

Također pročitajte