Naslovna Kolumne Breskve

Breskve

OogwayAscends

Jeste li ikada gledali crtić o kung fu pandi? Nadam se da jeste, a čak i ako niste, potrudit ću se barem vam malo približiti ono što mi je zapelo za oko posljednji put kada sam ga gledala. Nije mi namjera prepričavati sad cijelu radnju, nije to toliko bitno. Izvukla sam samo jedan dio u kojemu sam prepoznala sebe, a vjerujem da ćete se i vi moći prepoznati.

Stara kornjača Oogway, majstor drevne borilačke vještine kung fu-a, govori otprilike ovako svome nestrpljivom učeniku Shifuu, pokušavajući mu objasniti da u životu nije moguće sve kontrolirati: „Pogledaj ovo stablo breskve iznad nas, Shifu. Ja ne mogu učiniti da ono procvjeta kada meni to odgovara, niti da urodi plodom prije nego je vrijeme za to.“ Shifu mu odvrati: „Ali, postoje stvari koje možemo kontrolirati!“, te udari nogom u stablo i plodovi počnu padati s njega. I reče: “Ja mogu kontrolirati kad će pasti plodovi!“ Samo što je to izustio, jedna mu breskva padne na glavu.

Mi ljudi imamo veliku potrebu držati stvari pod kontrolom. Kada držimo sve konce u svojim rukama, kao da smo sigurniji u sebe, kao da imamo osjećaj da smo toliko moćni da možemo svime vladati. Baš kao Shifu. Udario je stablo breskve tako jako, da su one kao kiša počele padati s njega. Imao je osjećaj da vlada situacijom. No, kada mu je jedna pala na glavu, razbjesnio se, trebali ste mu vidjeti izraz lica u tom trenutku! Naljutio se! Nešto je izmaklo njegovoj kontroli, pa kako je to moguće? Pa on je do maloprije bio najmoćniji lik na svijetu!

Nije mu ta breskva slučajno pala na glavu… I ne samo zbog toga da bi nasmijala gledatelja, nego i da bi mu prenijela poruku.

Ne možeš na sve utjecati, niti svime vladati. Nije sve u tvojim rukama. Ne moraš sve dobiti odmah i sad. Ako nešto izmiče tvojoj kontroli, vjeruj da time upravlja Ruka koja sigurno ima bolji plan za tebe. I ako ti baci koju breskvu na glavu, nemoj se ljutiti! Pokušaj razumjeti što ti time želi reći. Možda te želi oblikovati, možda od tvrdoglavog i nestrpljivog tebe želi napraviti smirenu i staloženu osobu. Razmisli o tim breskvama… Jesu li padale po tvojoj glavi? Jesi li ih primijetio? Jesi li pokušao naučiti nešto iz toga?

Kako reče Oogway, stablo breskve ne može procvjetati kada se to njemu prohtije, nego samo onda kada dođe vrijeme za to. I plodove će moći dati samo kada bude vrijeme za to. Zato budi strpljiv. Stablo tvoga života prvo treba ojačati. Ono će cvjetati i davati plodove i prije nego se pretvori u veliko, snažno stablo. No, kada ojača, njegovi će plodovi biti brojniji i sočniji, a do toga će doći samo ako ga se redovito obrezuje i njeguje. Vjeruj, u dobrim si Rukama.

Iva Budimir

Također pročitajte