Naslovna BratstvaFrama Čerin Duhovna obnova Frame Čerin

Duhovna obnova Frame Čerin

Od 11.-13. Listopada u Kući mira u Međugorju,održana je duhovna obnova Frame Čerin pod geslom „Svojom ćete se postojanošću spasiti“. Na duhovnoj obnovi su ukupno bila 34 framaša zajedno s našim duhovnim asistentom, fra Jurom Barišićem.

Duhovna obnova započela je u petak u popodnevnim satima. U 17 sati smo se svi skupa uputili na ispovijed,krunicu i svetu misu,u župnu crkvu Sv. Jakova. Poslije mise framaši su se kroz igru malo bolje upoznali te je svatko dobio anđela čuvara koji je kroz ta tri dana molio za svoga štićenika. Na hodniku se kao i predhodnih godina,ponovno našao „chat“ u kojem su framaši jedni drugima ostavljali poruke i postavljali pitanja na koja su morali odgovoriti. Anđeli čuvari imali su zadatak da napišu pokoju ohrabrujuću poruku svom štićeniku. Petak večer posebno je obilježilo cjelonoćno klanjanje u kojem smo u tišini razgovarali s Bogom i iznijeli mu svoje prošnje i molitve. Klanjanje je završeno u subotu u jutarnjim satima zajedničkom molitvom i pjesmom.

Nakon klanjanja uslijedilo je predavanje fra Roberta Pejičića. On je pričao o smislu čovjekovog postojanja te o tome kako zapravo ostvariti životni cilj. Fra Robert je rekao da čovjek može samo kroz vjeru znati da postoji smisao života te da ono bitno možemo otkriti samo ako gledamo Božjim očima. Posebno nam je se dojmila fra Robertova rečenica „Poniznost je kada si na svom mjestu“. Upravo o toj poniznosti smo govorili u grupama nakon predavanja. Prva grupa je pričala o tome kako ljudi uvijek izaberu nešto drugo prije Boga. Grupa dva je pričala o Sv.Franji i o tome što bi Sv.Franjo rekao na sadašnju situaciju frame te kako čovjek koji ne ljubi bližnjega ne može ljubiti ni Boga,a treća grupa je govorila o ljudima koji su odbačeni od društva i roditelja. Četvrta grupa je pričala o tome kako ostvariti svoj životni cilj. Jedna točka do ispunjenja smisla života je zapravo ostvariti životni cilj. Nakon radionica svi smo se zajedno odmorili uz gledanje filma „Raj zaista postoji“ iz kojeg smo izvukli jasnu poruku.

Zatim je služena večernja sveta misa,koju je uveličalo pjevanje glazbene sekcije,a nakon mise uslijedio je odlazak na Podbrdo uz molitvu slavnih otajstava krunice. Iako umorni,nakon povratka framaši su imali zajedničko drućenje u kući uz zanimljive igre.

Nedjeljno jutro započelo je svjedočanstvom koje je vodio Goran Ćurković,bivši ovisnik kojemu je Međugorje spasilo život i pomoglo da pronađe ljubav svog života. Goran je pričao o životu bez Boga i životu s Bogom. Poslije svjedočanstva imali smo sat vremena šutnje u samoći.U trenutcima šutnje zahvalili smo Bogu za duhovnu obnovu i za sve framaše a posebno one s kojima smo se zbližili.

Nakon šutnje uslijedio je plenum na kojem smo razmijenili iskustva i odgovorili na postavljena pitanja u chatu. Također smo na plenumu otkrili svoje anđele čuvare te ih darovali malim znakom pažnje. Vrhunac duhovne obnove je bila sveta misa nakon koje smo se uputili svojim kućama. Nadamo se da će plodovi ove duhovne obnove još dugo biti prisutni u našim životima.

Frama Čerin

Također pročitajte