Naslovna Bratstva Ekološka akcija Frame Široki Brijeg

Ekološka akcija Frame Široki Brijeg

ciscenje 1

Frama Široki Brijeg već dugi niz godina tradicionalno čisti područje oko crkve i Brijeg te dio poznat pod nazivom Grabovina. Ta tradicija ponovila se i ove godine, u subotu 13.3. više od 120 framaša okupilo se oko širokobriješke ljepotice dobro raspoloženi i spremni za rad, a poslužilo nas je i lijepo vrijeme. Nakon molitve i podjele u grupe svatko je krenuo čistiti svoj dio.

Na prvi pogled ne čini se lijepo kupiti smeće no ništa ne može nadomjestiti to zadovoljstvo pogleda na čisti Brijeg. Za nešto više od dva sata rada sve su grupe završile svoj posao. Ovaj smo put odlučili “začiniti” to naše čišćenje nečim novim, naime postavili smo razne natpise kao poticaj ostalim ljudima da ne bacaju smeće te da čuvaju okoliš. Umorni, ali ponosni i sretni druženje smo nastavili uz jelo, piće i zabavni program. Završili smo molitvom i zahvalnom pjesmom. Naravno da je bilo važno čišćenje naše Grabovine i to što će barem nekoliko dana biti čisto, no najvažniji je dio zapravo postavljanje ploča. Jedna naša ploča kaže: “Slomite mene,al’ ne bacajte smeće.” Nije toliko važno što tih ploča možda neće biti za neko vrijeme, važno je da se bar jedna osoba osvijesti i prestane zagađivati svoj okoliš, jer Bogu je draža jedna ovčica koja se vrati na pravi put, nego stotinu koje su već na pravom putu.

natpisi

Antun Branko Šimić, koji je u prije 100 godina koračao našim Brijegom, rekao je: “Ja umrijet ću Brijeg se neće maći-ta plava skamenjena vječnost.” Mi smo danas ovdje, a sutra već nismo; zato se trebamo truditi da najbolje što možemo iskoristimo svoje vrijeme i ostavimo lijepu tradiciju budućim generacijama. Nadamo se da će ljudi u budućnosti biti ekološki osvješteniji te da će budući naraštaji imati manje posla s čišćenjem.

zelja

ploca

igre

ciscenje

Lea Skoko (Frama Široki Brijeg)

Također pročitajte