Naslovna Kolumne Odakle krenuti kada ne ide?

Odakle krenuti kada ne ide?

Razumijem te. Ponekad ne želiš ništa. Želiš se sakriti. Trošiš vrijeme gledajući filmove i serije, listajući po mobitelu, i tako sve dok… pa dok ga ne potrošiš do kraja. Bar si nešto odradio, neće se sve te sezone serije same odgledati. A i vjerujem da si naučio bar jednu korisnu stvar u trideset kratkih videa. U međuvremenu, zaboravio si na svoj život i osjećaje, na druge ljude, na probleme i brige. Sutra će se nekako pobrinuti za sebe. Prošao je još jedan dan kada si opet uspješno uvjerio sebe da nisi baš toliko bitan, da tvoja prisutnost tu i ne znači puno i da je svejedno kako koristiš svoje vrijeme. Sad se osjećaš, pa ne baš dobro, ali ti je ugodno, toplo, paraliziran si u vremenu koje samo prolazi…

Razumijem te. Nisi baš najzadovoljniji samim sobom. Na kraju dana, ako uopće više imaš kapaciteta u prenatrpanoj radnoj memoriji, pomisliš kako to i nije bio baš najbolji dan u tvom životu. Ali preživio si ga. Ništa se loše nije dogodilo. Ništa loše nikome nisi rekao ni učinio. To je dobro. Ili bi bilo dobro, u slučaju da si stvarno komunicirao i surađivao s drugim ljudima danas. Znaš, u onim pauzama, čekanjima, dok ti je ruka pobjegla mobitelu i tamo povela tvoje oči, uši i pažnju. Ali to je normalno. Normalno je vidjeti mladu osobu kako čeka i nešto ‘’radi’’ na mobitelu. Čudno bi bilo da samo gledaš okolo, primjetiš druge osobe, zelenilo onog drveta u blizini, ptice koje tamo prave gnijezdo… Jedva čekaš doći kući, jer ovdje gubiš vrijeme. Ipak bi ga radije gubio kući, nego tu gdje se nalaziš.

Razumijem te. Malo si ljut na sebe. Napravit ćeš plan za sutra i ponovo ćeš se osjećati živim. Produktivnim. Korisnim. Ako se ustaneš u vrijeme kada si zacrtao. I ako ti nitko ne bude ometao planove. I ako budeš imao volje za sve to. I ako ne budeš umoran, gladan, pospan, ako ne bude kiše i sve bude savršeno. Ako sve bude savršeno, ti ćeš biti savršen. Ako ne bude, nije do tebe. Pa da, to si i dokazao, jer si dva dana zaredom provodio plan. U trećem je već nešto iskrsnulo i stvarno nije bilo do tebe. A nemaš se kome ni pravdati, jer si se samo dogovorio sa sobom. Nikom ništa… Sve je i dalje uredu.

Razumijem te. Grešan si čovjek koji pada i ustaje se, boriš se iako ne znaš protiv čega ili protiv koga, imaš kompliciran odnos sa samim sobom. U nekom trenutku shvaćaš da ne možeš sam. Jer motivacija prođe, disciplinu nemaš, savršeni dani više ne postoje. Slomljen si, a ne znaš kome bi se obratio za pomoć. Svo ono vrijeme je prošlo, a u što si ga potrošio? Sumnje se javljaju, osjećaš nemir i više ga ne možeš utišati vanjskim zvukovima. Osjećaš se malenim, prestrašenim, pobijeđenim.

Razumijem te. Uredu je. Polako. Udahni ovu savršenu smjesu kisika, tog životnog eliksira kojeg ti Svemogući tek tako daje. Pogledaj osobu koju susrećeš i osmijehni se, čak i uz rizik da ti se ona ne uzvrati osmijeh. Nasmiješi se samom sebi. Što prije oprosti i sebi i drugima. Ti si jedinstveno dijete Božje, čudesno stvoreno na Njegovu sliku. Piše ti sve u Bibliji, otvori ju nekad. On ima plan za tebe, a taj plan još uvijek nije propao i neće ga poljuljati kiša, drugi ljudi ili problemi u tvom životu. Dišeš li još uvijek? Prekrasno! To je tako veliki dar! Dok god dišeš, imaš priliku biti bolji i slaviti Gospodina za sve ono dobro što je učinio u tvom životu! Ako i zaboraviš koliko si sretan, On će te podsjetiti. Moli se da ti Bog otkrije svoju volju za tvoj život. Moli se neko vrijeme. U molitvi će ti doći kakav takav odgovor. Prihvati ga, slijedi ga, ispunjavaj ga. Idi pomalo. On sve zna, vjeruj mu, prepusti mu se. Neka te Njegov Duh vodi. Razvedri se! Bit će nešto od tebe! Gospodin će po tebi učiniti čudesna djela! Kako znam? Jer si i ti sam čudesno djelo. A sve što Bog napravi, bi dobro. Stavi Boga na prvo mjesto, jer kad je Bog na prvom mjestu, sve je na svom mjestu. Vidjet ćeš. Sve što se događalo dosad u tvom životu, On će okrenuti na dobro. Samo hrabro! I vraćaj Mu se često. On je tvoj Izvor, Snaga, Ljubav, Smisao. Hajde sada. Kreni s molitvom i jednim dobrim djelom. Ostalo će ti doći putem. Jednog dana ćeš se osvrnuti i vidjeti da već živiš svoje poslanje, kroz svoje male, ‘’neznatne’’ dane i svakodnevne dužnosti. I shvatit ćeš da ti je ovaj period pustinje bio potreban kako bi preispitao svoj život i smjer u kojem se krećeš. Čekaju te velike stvari. Kreni!

 

-Marija Brkić

Također pročitajte