Naslovna BratstvaFrama Ružići Primanja i obećanja u Frami Ružići

Primanja i obećanja u Frami Ružići

Ožujak sedmi 2021. Naizgled, jedini upečatljivi dio u cijeloj rečenici je ova jedinica mjesto nule, jer nam je, eto, ova godina neka posebna nada u skori povratak normale života. Taj povratak je kao lane u masi trule i ugasle šume, ili klasik, sunce poslije kiše. No, vjerujte, čitav je ovaj datum za nas framaše stapanje s onim prvotnim izvorima. Tog dana oni isti franjevački izvori, Fontes Franciscani, kao da su jedino između stijenja našeg srca koje smo očistili u ispovijedi pronašli smisao. Tu se nastanili. I taj izvor izbacio je svoje nabujale slapove u obliku onoga “Evo me”. Natopio plaha srca podno bijelih košulja s Tauom oko vrata. Izvor. Ime mu je Evanđelje. Na godinu dana obećaješ svom Francescu širiti Krista, ako je potrebno, uz korištenje riječi.
Samo ako je potrebno…
A ljudskoj biti šutjeti je teško. No, djelima svjedočiti Raspetoga, daleko je teže. Jedino na taj način moguće je “Svoju mladost posvetiti Kristu.” I u tom teško prijelaznom ‘levelu’ u životu jednog framaša, mladost ipak nije posustala. 15 mladih primljeno je u naše bratstvo, njih 8 dalo je svoje prvo obećanje življenja Evanđelja, a 9 ih je obnovilo svoje obećanje i krenulo put nove avanture. Sve pod budnim okom našeg duhovnog asistenta i malih framaša, glasonoša sv. Franje koji su nam uvijek podrška. Prije obreda, svoje iskustvo i važnost obećanja ispričala nam je bivša framašica, sada već članica OFS-a, Anica Ćutuk.
“Zatvorite svoje oči i zamislite osobu koju najviše volite na smrtnoj postelji. Moli vas zadnju želju. Biste li ju odbili?”
Tolika je važnost a i gorkost obećanja.
Sv. Misu predvodio je fra Marin Karačić i nadovezajući se na čitanje koje je prethodilo Evanđelju a koje je govorilo o zapovijedima, odlučio nam je progovoriti o istima. Znakovita rečenica koju nam je uputio je : “Sve što nas brzo očara, još nas više razočara.” I zapovijed, koliko naizgled jasna bila, može se secirati, rastaviti na proste faktore, kako on veli. I ondašnja radost može se secirati. Kod nekih na suze, kod nekih na slavljenje, drugih pak na duhovitost i zagrljaje koje su pružali. Deus semper minor est. Bog je uvijek manji. I ono ludo Božje mudrije je od ljudi i slabo Božje jače je od ljudi. Snaga mladosti i istinsko življenje obećanja danoga Kristu, nepremostiva je prepreka grijehu i milost koju pruža ima odraz u prostranstvima Neba.

Frama Ružići

Također pročitajte