Naslovna Kolumne Rođendanski party

Rođendanski party

 

Crkva danas slavi rođendan one bez čijeg poniznog da rođenje našeg Spasitelja se ne bi dogodilo. Zapitala sam se koliko je vjere trebalo biti u tom nježnom biću kad je odučila skočiti s Gospodinom ne znajući što je sve čeka. Danas je Marijin rođendan – najljepšem cvijetu božanskog vrta.  Što da joj poklonimo? Ruže? Da, one su predivne. Iako prepune trnja, prepune su života. Tihi glas u meni prošapće: Pokloni joj buket, pokloni joj ružarij. Pa da!
Zasigurno bi mi bilo lakše otići izabrati najljepšu ružu te ju onako, ponosno ostaviti kraj Gospina kipa, ali Ružarij je Majci ipak draži. On nas poziva na druženje s njom, a druženje s njom neminovno znači druženje s Isusom.

Marija, kao brižna majka, u svom buketu nudi savjete kako biti što jednostavniji, a toliko uzvišen već na zemlji. U radosti nas uči kako biti što više otvoren Duhu Svetome i radosno odgovarati na anđeoski glas u nama  Pokazuje nam kako su drugi uvijek ispred nas, pa taman trebalo trčati preko brda. Ona hita služiti svojoj rodici. (A meni se ne da ranije ustati pomoći očistiti apartman). Odaje kolika je radost u siromaštvu srca i koliko je bitno povjerenje u osobe koje Bog šalje na naš put. Mogla je Marija prigovarati Josipu što je toliko nesposoban da im nije pronašao nešto bolje. Ali nije. Marija je šutjela i u svemu vjerovala Onome koji ju vodi. U žalosti nas uči strpljenju i bezgraničnom povjerenju, bezgraničnom. Mogla je vikati i urlati, braniti Sina, optuživati druge i moliti za pomoć. Ona je i dalje samo vjerovala Onome koji je za Nju imao plan. U slavi Majčica pokazuje koliko jednostavnost života i raspoloživost za odgovor na Njegov poziv uzvisuje na Nebo. Pa čak i smrtno tijelo koje je sami prah.

Marija je imala  plan za svoj život koji je bio i više nego uzvišen – biti djevicom cijeli život. A Gospodin od nje zatraži upravo suprotnu stvar – da postane majkom. I danas je ona i moja Majka. Poziva me da budem raspoloživa odgovoriti na svakodnevne Božje pozive, bilo u bratstvu, bilo na poslu ili kod kuće. Potiče me da poput nje prihvaćam svakodnevne borbe kao znakove Božje ljubavi u kojima me sprema za veće stvari. (…)

Kada zamislim Mariju, vidim samo njen osmijeh. Marija se smije kada joj poklanjamo buket. Iznenadimo je danas za rođendan, napravimo joj rođendanski party, prepun ruža. Dopustimo joj da i ona nas iznenadi s novim mudrostima srca.

Antonia Gašpar

Također pročitajte