Naslovna Bratstva SEMINAR ZA FRAMU VELJACI

SEMINAR ZA FRAMU VELJACI

13035571_10209123437580809_878893067_o

 Pod geslom „ Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 15,16), područno vijeće Frame Hercegovina je organiziralo seminar za Framu Veljake od 15.-17. travnja 2016. u Kući mira u Međugorju. Na seminaru je sudjelovalo 16 framaša te tri područne vijećnice.

Framaši su na seminaru, kroz razna predavanja i rad po grupama, imali priliku naučiti što su zapravo obećanja, kome i zašto se ona daju, jer upravo framaši iz Veljaka svoja prva obećanja daju sljedeći vikend kada će postati kanonski oblikovano bratstvo. Seminar je započeo u petak, okupljanjem u Kući mira u popodnevnim satima. Nakon smještaja po sobama, naši framaši su se uputili na krunicu i sv. Misu u crkvi sv. Jakova. Nakon večere uslijedile su igre kako bi se svi opustili i mogli što aktivnije sudjelovati u seminaru. Nakon igara slijedilo je predavanja Vinka Glibića, bratskog animatora i predstavnika OFS-a u područnom vijeću Frame Hercegovina. Vinko je pričao o životu u bratstvu, te stavio naglasak na bratsko zajedništvo koje mora biti prisutno u svakom bratstvu.

Subota je započela zajedničkim molitvom, a nakon molitve slijedilo je drugo predavanje na temu Obećanje = postati od fra Slavena Brekala, područnog i nacionalnog duhovnog asistenta. Kroz tekst koji izgovaramo na obredu, fra Slaven nam je objasnio što su to obećanja i koju težinu imaju. Nakon predavanja je uslijedio radni dio seminara, gdje su framaši kroz rad po grupama razgovarali o svojim obećanjima, o onom što ona za njih znače te o tome koliku težinu obećanja imaju. Treće predavanje na seminaru imao je fra Vjekoslav Milićević, župni vikar u Međugorju, na temu Euharistija i sveta ispovijed. Fra Vjekoslav je u svom predavanju stavio naglasak na ova dva sakramenta, i naglasio nam da se na njima treba temeljiti naš kršćanski i framaški život. Nakon svete mise imali smo zabavnu večer, a potom smo se uputili na Podbrdo na molitvu krunice. Nedjelja je započela molitvom, nakon čega je predavanje imala Kristina Primorac, područna voditeljica formacije. Kristina se u svom predavanju osvrnula na geslo seminara, te nam naglasila da je Frama poziv kroz koji se mi ostvarujemo.

Seminar je završio zajedničkim plenumom, na kojem su framaši mogli slobodno izreći svoje mišljenje i dojmove sa seminara, nakon toga je slijedila sv. Misa kao zahvala za ova tri dana provedena u zajedništvu. Nakon ručka framaši su se uputili svojim kućama s ciljem da sve naučeno prenesu u svoje bratstvo i da žive svoje Evo me!

Magdalena Musa, područna tajnica

Također pročitajte