Naslovna BratstvaFrama Ružići Škola animatora u Frami Ružići

Škola animatora u Frami Ružići

U četvrtak, 24. listopada 2019. godine, u našoj framskoj dvorani održana je škola animatora koja je bila vođena geslom: “Propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom.” (2 Timoteju 4, 2).

Školu animatora predvodili su naši animatori, David Nikić i Matea Zorić, koji su prethodno bili prisutni na seminaru za animatore u Domus Pacisu, u Međugorju, koji je trajao od 27. do 29. rujna. Naš animator David govorio je o osnovnim osobinama animatora i tome tko je animator zapravo. Prenio je predavanje područnog duhovnog asistenta fra Marina Karačića, koje se ticalo gesla seminara za animatore, a geslo je glasilo: “Evo, dolazim usred tebe prebivati.” (Zah 2, 14). Naša framašica Matea Zorić prenijela nam je ostatak onoga što su naučili na seminaru, kako pripremiti i voditi sastanak, tekako komunicirati tijekom vođenja sastanka.

Nakon tih predavanja, na red je došla područna voditeljica Ivana Milićević, koja je svoje predavanje započela geslom njenog prvog animatorskog seminara: “Najprije moraš (na)učiti sam ono što želiš naučiti druge!”. Vodeći se tim citatom, još nas je dublje uputila u to kako zapravo odraditi dobar sastanak, te nam je dala mnoštvo savjeta za poboljšati sebe i sastanke koje ćemo u budućnosti voditi. Naglasila je kako je biti animator tzv. “poziv poziva”, odnosno kako animatori koji su već dobili poziv biti framaši, unutar tog poziva imaju još veći poziv – biti animatori. Baš kao što je ona učila, tako je i nas naučila kako je biti animator doista veliki blagoslov, posvjedočila nam neka svoja iskustva i obasula nas informacijama koje dotada još nismo znali. Bez obzira što smo na školu animatora došli striktno s ciljem da naučimo što više i proširimo svoje znanje, ona je svojim riječima unatoč tomu doprijela do naših srca i pokrenula nešto još nepokrenutno u nama. Na tome smo joj beskrajno zahvalni.

Kada smo prošli kroz sva ta predavanja, došao je red na radionice, tijekom kojih je bio prisutan i naš duhovni asistent fra Tomislav Jelić. Podijelili smo se u tri grupe i svaka grupa je zasebno odradila svoj dio zadatka. Na kraju je svaka grupa posebno izložila svoj rad ostalim grupama i fra Tomislavu, te smo svi bili jako zadovoljni obavljenim radom. Voditeljica formacije našega bratstva pohvalila nas je i zahvalila nam što se iznova i iznova odazivamo svome pozivu i uistinu živimo ono što smo obećali. Iskreno se nadamo da ćemo i dalje nastaviti biti framaši i unutar i izvan svojega bratstva, te biti oni koji će svjedočiti svoj “poziv poziva”, oni koji već oduševljeni, nastavljaju oduševljavati druge.

Frama Ružići

Također pročitajte