Naslovna Naslovna SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

Anđeo Gospodnji reče ženama: Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam!

Uskrsni evanđeoski navještaji veličanstveni su po mnogočemu. Iznad svega, otkriva nam se dosljednost Isusova mesijanstva i nakon smrti. Njegov sadržaj jezgrovito izriče sv. Pavao kada kaže: slabe svijeta izabra Bog da posrami jake! U hladnoj jeruzalemskoj noći, izvan grada, prve koje su zavrijedile primiti radosnu vijest Uskrsa bijahu žene. One čiji glas onodobno nije obvezivao niti u sudnici pri važnim procesima pozvane su prenijeti Petru i ostalima da s Isusom nisu završili, a još više da Isus nije završio s njima. Svijet i danas očekuje glasnoga i moćnoga mesiju, po potrebi i na tenku, kojega bi okrunili onoga trenutka kada bi potpisao ugovor o izvršavanju njihova zakona – zakona jačega. A Isus svoj zakon istine i ljubavi povjerava onima koje onodobno društvo na palestinskome području nije doživljavalo ozbiljnim faktorom u oblikovanju javnoga reda. Izvanrednim i svima vidljivim dokazima Bog suprotstavlja one čiji glas ne vrijedi niti kada svjedoče. O divne li pažnje Božje prema nama! Bog je u svijet ušao tiho. I kao uskrsli se vraća tiho, u noći. Divne li slobode Božje kojom ni onda niti danas nije prisilio niti prisiljava postati dionikom njegova kraljevstva. A ono se, upravo takvom logikom, posredstvom neznatnih proširilo i postalo sol zemlji. Đavlovoj banalnosti koja vidi samo sebe Bog suprotstavlja jednostavnost i neznatnost kojom privlači.

Također, Isus šalje svoje učenike u Galileju gdje će ga vidjeti. Ondje gdje je sve počelo! Ondje gdje su mu se učenici pridružili. Ali i ondje gdje je počelo neshvaćanje i isprazno nadanje. Kao što je njih Gospodin vratio na početke, tako i nas vraća dajući nam novu priliku. Upravo na mjesta od kojih mi smrtnici zaziremo. Mjesta gdje smo zakazali, od kojih imamo traume i koje guramo duboko u podsvijest želeći ih se bezuspješno na takav način osloboditi. Ne bojmo se istinskoga suočavanja s prošlošću. Kakva god ona bila! Isus nas je došao osloboditi. Stoga povjerujmo Njemu kada kaže da ćemo ga susresti upravo ondje gdje smo zakazali.

Dragi framaši! Neka svjetlo Uskrsloga obasja i vaša srca! Ne bojte se tražiti te se poput pobožnih žena nadati, i onda kada će netko drugi odustati od svega! Ne bojte se neprestanoga vraćanja na izvore, kao i na ona mjesta kojih se bojite! Znajte, Kristovim uskrsnućem naša smrtnost više nije obična, nego otkupljena smrtnost! Naše rane u susretu s Kristovim više ne gnjiju nego se snagom Uskrsa obnavljaju! Stoga, zahvaljujući na daru Božje ljubavi prema nama, želimo vam

 

SRETAN USKRS!

 

FRAMA HERCEGOVINA

Također pročitajte