Naslovna BratstvaFrama Široki Brijeg Uskrsna tombola Frame Široki Brijeg

Uskrsna tombola Frame Široki Brijeg

Kao i dosadašnjih godina, i ove godine Franjevačka mladež sa Širokog Brijega organizirala je akciju pod nazivom „Uskrsna tombola“. Upravo zbog tradicije koja seže godinama unatrag, akcija se pokazala izuzetno prihvatljivom među župljanima. Iz tog razloga naše djelovanje bilo je popraćeno čvrstim osloncem, što nas je dodatno ohrabrivalo u svim teškim situacijama.

Uskrsna se tombola održava na uskrsno jutro, u crkvenom dvorištu ili u hodniku pored Župnog ureda ( ovisno o vremenskim prilikama). U ovoj akciji željeli smo pravedno raspodijeliti kruh kojeg treba biti za svakoga. Na Uskrs, nakon sv. mise, nudili smo tombole župljanima. Oni su svojom kupnjom istih potpomogli skupljanju priloga za siromašne obitelji.

Razdoblje koje je prethodilo uskrsnom jutru, bilo je zaista radno u našem bratstvu. 16. ožujka počeli smo aktivno sudjelovati u organiziranju same akcije. Vođeni mišlju da svoju vjeru trebamo svjedočiti djelima, na vrijeme smo se prihvatili posla i odlučili smo puni odgovornosti stajati iz svojih postupaka. U akciji su sudjelovala 42 člana našeg bratstva. U samom početku, dok još nismo počeli obilaziti poslovnice, nakon sastanka petkom održavali smo sastanke vezane za tombolu. Ti sastanci su nam pomogli da se još više zbližimo i da shvatimo ozbiljnost izazova koji nas čekao. U vremenu dok smo još uvijek aktivno organizirali sastanke, počeo je proces obilaska poslovnica i proces prikupljanja stvari. Budući da smo od samih početaka odgovorno pristupili poslu, mogli smo usporiti korak i laganijim tempom pakirati proizvode. Pakiranje amo završili prije početka Velikog tjedna, kako bismo dostojanstveno mogli provesti najveće dane za kršćane.

Ove godine smo zapakirali 554 tombole, a od toga 43 nismo prodali. Vrijednosti tombola su se kretale od 2,5 KM do 100 KM. Od prikupljenog novca potpomoći ćemo siromašne obitelji u našoj župi. Točan broj zarađenog novca ostavit ćemo unutar našeg bratstva, jer brojke nisu toliko bitne da bismo se trebali na njima zadržavati. Cijelo vrijeme smo se pribojavali lošeg vremena, koje nas je na kraju i dočekalo. Ali to i dalje nije ugrozilo našu akciju, kako se ono kaže „ Ljepota nije u čovjekovom planu, nego u Božjem dlanu.“

Budući da svake godine održavamo ovu akciju, očekivali bismo da svake godine stvari isto izgledaju. S novim ljudima, dolaze i nove ideje. Ove godine smo uveli paketiće za djecu siromašnih obitelji. Akciju smo završili s mnoštvom plodava, a one najvrjednije ćemo još čekati. Bog nam govori da dajući u skrovitosti dobivamo plaću na Nebesima. Ljudi kojima pomažemo kriju u sebi dovoljno ljubavi za svakoga. Gledajući te ljude zaista možemo potvrditi da pravi mir ovisi o tome što nosimo u sebi, a ne na sebi. S tom mišlju zahvaljujemo Bogu što nam je dao mogućnost da preko najmanjih osjetimo ljubav Najvećeg. Koristim priliku zahvaliti svim ljudima koji su na bilo koji način potpomogli našu akciju. Uz Božji blagoslov do sljedećeg puta:
Mir Vam i dobro!

Antea Naletilić, Frama Široki Brijeg

Također pročitajte