Naslovna KolumneHod Zagrli Djetešce

Zagrli Djetešce

papa-franjo-6231f28b3742e32b476da0887c0d1b1e_view_article_new

U vremenu smo iščekivanja. Ono je često obilježeno različitim osjećajima. Isprepliću se nestrpljivost i ushićenje, radost i čežnja. Dogode se i ne tako lijepa razdoblja ravnodušnosti i bezvoljnosti, nervoze i rastresenosti.

Treća nedjelja došašća zvana „Gaudete“ („Radujte se“) želi ti na poseban način posvijestiti potrebu radosti u iščekivanju. Možda se pitaš kako ju postići, a još više kako ju očuvati u srcu. Možda već nižeš razloge zbog kojih ne možeš biti radostan; zdravstveni problemi, poteškoće u učenju, ljubavni neuspjeh, nezaposlenost, prekinuto prijateljstvo, nepravda koja te pogodila i sl. Osim toga, često sami sebi nametnemo i neke bezrazložne brige i strepnje. Čitav je niz takvih „lopova“ koji ti žele ukrasti radost. Potrebno ti je tada, više nego ikad, zagledati se u Djetešce u jaslama, na slamici; postati svjestan Očeve neizmjerne ljubavi zbog koje je poslao svoga Sina da te spasi. Zar se neće tada pojaviti u tebi vrutak radosti jer si tako dragocjen da je Bog postao čovjekom za tebe? Neće li pogled tog Djeteta i njegove raširene ručice probuditi u tebi toplinu i zahvalnost zbog njegove blizine i jednostavnosti?

Ne zaboravi da poziv na radost ne pripada samo došašću. Poziv je to za cijeli život. Na to neka te podsjećaju nezaboravne riječi sv. Pavla: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: Radujte se!“ (Fil 4, 4). Ove riječi Pavao piše iz zatvora, u patnjama i neizvjesnosti. Po ljudsku bi se reklo da nema razloga za radost. No, njegova radost proizlazi iz Gospodinove blizine. On je usidrio svoje srce u Bogu i valovlje nevolja nije ga moglo potopiti.

Stoga, dok se pripremaš za Božić, zapitaj se ima li za Djetešce mjesta u tvom srcu tijekom cijele godine. Ima li za radost mjesta? Željela bih te potaknuti da češće imaš na umu i u srcu Djetešce Isusa. Pogled na njega će te osloboditi tereta koji te pritišću. U molitvi, u meditaciji, dotakni njegove ručice, uzmi ga u naručje i igraj se s njime. Zagrli Djetešce i poljubi. Zahvali mu i reci da ga ljubiš. U takvim trenucima pobjeći će od tebe oni „lopovi“ i ti ćeš u blizini Gospodinovoj iskusiti radost.

Ana Marić

Također pročitajte