Naslovna Naslovna Održana područna redovna skupština Frame Hercegovina

Održana područna redovna skupština Frame Hercegovina

Prošloga vikenda, od 8. do 10. travnja 2022. godine, u Kući Mira u Međugorju održana je područna redovna skupština Frame Hercegovina. Na skupštini su sudjelovali predsjednici i delegati iz 19 mjesnih bratstava te područno vijeće zajedno s duhovnim asistentom fra Marinom Karačićem i bratskim animatorom Kristijanom Primorcem.

Nakon međusobnog upoznavanja sudionika uslijedili su uvodni pozdravi područnoga vijeća te duhovnog asistenta fra Marina Karačića koji se osvrnuo na aktivnosti koje Hercegovačko područno bratstvo očekuju u budućnosti. Najveći projekt koji nam slijedi očekuje je proslava 30. rođendana Frame Hercegovina koja će se održati u Međugorju 28. svibnja 2022. godine. Sudionicima skupštine naglasilo se kako nijedan zajednički projekt ne može uspjeti bez njihove odgovorne suradnje i zajedničke želje da stvorimo nešto veliko. Nakon toga su uslijedila izvješća mjesnih predsjednika bratstava koji su se u izlaganju posebno osvrnuli na rad njihovog vijeća, stanje u bratstvu, aktivnosti u župi, rad s Glasnicima sv. Franje, odnos s duhovnim asistentom i OFS – om te eventualne probleme u bratstvu.

Prilikom podnošenja izvješća sudionici skupštine su imali priliku jedni drugima postavljati pitanja te na ovaj način još više upoznati rad pojedine Frame, razmijeniti svoja mišljenja i svojim savjetima i iskustvom pomoći pri rješavanju pojedinih problema. Podnošenje izvješća se nastavilo i u subotu jutro, a zaključeno je izvješćima područnoga vijeća. Prvo područne voditeljice formacije Iva Lasić, koja se osvrnula na kvalitetu formacije na razini područnog bratstva, a zatim predsjednice Ana Marije Nuić koja je govorila o radu i aktivnostima područnoga vijeća. Izvješća su obuhvaćala razdoblje od ožujka 2021. godine, odnosno od prošle područne skupštine koja je ujedno bila i izborna.

Uslijedila je pauza nakon koje smo imali priliku čuti poučno predavanje povjerenice za Framu u Nacionalnom vijeću OFS-a, Josipe Vukoje. Ona nam je ispričala svoj put franjevaštva te nas potaknula svojim primjerom uz rečenicu: „Frame nije izbor nego poziv i život”, da nakon framaških dana odlučno zakoračimo u OFS.

Nedjeljno jutro započelo je molitvom, a nakon nje i raspravom na kojoj su aktivno iznošeni prijedlozi za sve aktivnosti koje nas očekuju u skoroj budućnosti. Izglasali smo slijedeće smjernice:

-Neka područno vijeće Frame Hercegovina nastavi s organizacijom planinskog ljetnog kampa;

-Neka područno vijeće Frame Hercegovina organizira seminar za povjerenike za Framu i predstavnike Frame u vijeću OFS-a.

Na kraju rasprave izabrana su i četiri delegata za Nacionalnu skupštinu koja će se održati u Rami, a to su: Ela Vučić (Frama Humac), Marija Bubalo (Frama Široki Brijeg), Jozo Tadić (Frama Kongora) te Josip Pehar (Frama Čitluk).

Službeni dio skupštine smo zaključili svetom misom u župnoj crkvi. Nakon ručka, uslijedilo je snimanje za dokumentarac koji pripremamo povodom proslave u svibnju. Nadamo se da će ovo naše zajedničko sudjelovanje na skupštini biti plodonosno za sve sudionike kako bi djelovanje u svojim bratstvima i sa svojim framašima još više poboljšali imajući na umu da su dio velike franjevačke obitelji.

Matea Ostojić, područna tajnica

 

Također pročitajte