Naslovna Naslovna Seminar za povjerenike za Framu i predstavnike Frame u vijeću OFS-a

Seminar za povjerenike za Framu i predstavnike Frame u vijeću OFS-a

SEMINAR ZA POVJERENIKE ZA FRAMU I PREDSTAVNIKE FRAME U VIJEĆU OFS-a

U subotu, 9. rujna 2023., u Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, pod geslom „Živite dostojno poziva kojim ste pozvani!“ (Ef 4,1), održan je jednodnevni seminar za povjerenike za Framu i predstavnike Frame u vijeću OFS-a.

Program smo započeli molitvom časoslova te svetom misom, koju je predvodio fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent OFS-a uz koncelebraciju fra Joze Hrkaća, duhovnog asistenta Frame Hercegovina.

Nakon svete mise imali smo kratku pauzu i to je bila prilika za povezati se s ostalom braćom i sestrama, koji su sudjelovali na ovom seminaru.

 

 

Sljedeća točka seminara bilo je predavanje fra Drage Vujevića. Tema njegovog predavanja bila je „Osobni i kolektivni identitet“. Fra Drago nam je približio temu kroz šest stupova kršćanskog identiteta: Bog, sloboda, dostojanstvo, poslanje, grijeh i ljubav. Zanimljivo je bilo vidjeti, kako smo svi pažljivo slušali što nam želi poručiti i sve pokušali zabilježiti, kako bi to mogli prenijeti na naša bratstva. Kroz predavanje, najviše mi se svidjelo, to što je predavač istaknuo važnost pripadanja bratstvu i općenito nekoj zajednici, te koliko bratstvo ima utjecaj na život pojedinca.

 

 

Ovo nam je predavanje bilo priprema i otvaranje teme za sva ona pitanja, koja nas čekaju u grupnom radu. Nakon ručka i kratkog odmora, podijelili smo se u tri grupe, kako bi kroz razgovor i razmjenu iskustava vidjeli kakva je suradnja između mjesnih bratstava OFS-a i Frame. Razgovarali smo o svemu onom što je dobro u bratstvima, o raznim projektima koje možemo realizirati, ali i o problemima te načinima kako bi se ti problemi mogli riješiti. Meni, kao framašici, bilo je premoćno vidjeti kako se ni u jednom trenutku nije osjetila razlika među godinama, nas framaša i trećara, jer smo sasvim opušteno razgovarali. To na kraju krajeva i nije toliko čudno, jer svi smo mi dio iste, velike, franjevačke obitelji.

 

 

Nakon grupnog rada, nastavili smo dalje. Uslijedilo nam je svjedočanstvo mlade obitelji Kolobara, koji su nam pričali o svojim individualnim iskustvima i doživljajima kroz Framu te zajedničkom prelasku u OFS-u. Njihovo svjedočanstvo bilo je ispunjeno i nekim anegdotama, kroz put koji su prošli, i to nam je za kraj bilo zanimljivo i opušteno predavanje, gdje smo se i nasmijali. Moćno je bilo čuti njihovu odlučnost za nastavkom svog franjevačkog puta nakon Frame i što su nama, koji smo još u Frami, opisali svoja razmišljanja i kušnje, tijekom odluke za prelazak u OFS.

 

 

Seminar je bio malo intenzivan zbog ograničenog vremena, budući da je trajao jedan dan, ali je bio dovoljno prožet i predavanjima i pauzama te mislim da se postiglo ono najvažnije, a to je da smo se ponovo svi podsjetili na važnost dobrog odnosa i suradnje između bratstava OFS-a i Frame.

Na kraju, zahvaljujem područnim vijećima na organizaciji ovog seminara i nadam se, kako će isti, donijeti plodove diljem bratstava Hercegovine.

Mir i dobro!

 

Ana Begić, Frama Posuški Gradac

Također pročitajte