Naslovna Naslovna Održan seminar za članove glazbenih sekcija

Održan seminar za članove glazbenih sekcija

U popodnevnim satima 22. rujna 2023. krenuli smo prema Međugorju na glazbeni seminar Frame Hercegovina pod geslom: ”Sve što god diše, Gospodina neka slavi!” Kada smo stigli uputili smo se prema svojim sobama sa malom dozom straha jer nismo znali što nas sve čeka. Seminar smo započeli krunicom i svetom misom i na putu do crkve sv. Jakova počeli smo se pomalo upoznavati. Nakon povratka u Domus Pacis uslijedili su uvodni pozdravi članova područnog vijeća i područnog duhovnog asistenta Fra Joze Hrkaća.

Imali smo priliku međusobno se upoznati na jako zabavan način. To upoznavanje pomoglo nam je da se riješimo straha i treme što je pridonijelo daljnjem druženju. Poslije upoznavanja pridružio nam se i fra Marin Karačić, koji nam je održao jako poučno predavanje na temu: ”liturgijska glazba”. Fra Marin nam je dao neke smjernice o sviranju i pjevanju na misama, koje ćemo svi rado prenijeti svojim glazbenim sekcijama i sigurno će nam biti od koristi. Večer smo završili molitvom u kapelici i uslijedio je noćni mir.

Drugi dan našeg druženja započeli smo jutarnjom molitvom časoslova. Među framašima se osjećala prijateljska atmosfera jer smo se dodatno zbližili i radovali se ostatku dana te zajedničkom druženju. U programu toga dana imali smo i radionice koje je vodila Petra Terkeš. Petra nam je pokušala približiti neke tehnike u pjevanju, na čemu smo joj jako zahvalni; naučili smo pravilno disati tijekom pjevanja kao i razne načine upjevavanja. Nastavak radionice uslijedio je u popodnevnim satima nakon pauze na kojoj smo imali još vremena za zbližavanje i upoznavanje. Predvečer smo u kapelici imali misu koja će mi ostati u posebnom sjećanju jer sam po prvi put imala priliku primiti pričest pod obje prilike, i kruhom i vinom. Kao i na svakom seminaru subota navečer je rezervirana za zabavu i dobru atmosferu. Tijekom zabavne večeri bili smo podijeljeni u grupe i zbog toga je prostorijom zavladao natjecateljski duh, ali bez obzira na to, sve je odjekivalo smijehom framaša. Nakon zabavne večeri sišli smo u kapelicu na večernju molitvu koja je upotpunila naš dan.

U nedjelju se osjećala blaga tuga, ali samo zato jer smo znali da ćemo se uskoro rastati. Nakon jutarnje molitve i doručka imali smo kratku probu na kojoj smo se prisjetili pjesama koje smo vježbali s našom dragom Petrom i koje smo pjevali na misi u crkvi sv. Jakova što je bilo novo i jako posebno iskustvo za većinu nas. Misu je predvodio fra Ivan Hrkać. Potrudili smo se uveličati misu svojim pjevanjem i učiniti je što svečanijom. Nakon mise vratili smo se u Domus Pacis, spremili se za polazak kući i pokušali iskoristiti svaki trenutak za druženje.

Meni je ovaj seminar donio puno novih poznanstava i prije svega puno korisnih savjeta. Zahvalna sam Bogu što sam imala priliku sudjelovati na ovom seminaru. Svaki seminar je poseban, a ja ću ovaj pamtiti po puno lijepih trenutaka. Seminar nam je svima pružio priliku za unutarnji rast i razvoj, imamo puno toga što možemo prenijeti u svoje bratstvo. Veliko hvala područnom vijeću i našem dragom fra Jozi Hrkaću na jako dobroj organizaciji, kao i fra Marinu Karačiću i Petri Terkeš što su s puno strpljenja i ljubavi na nas prenijeli svoje znanje. Na kraju zahvaljujem svim framašima koji su sudjelovali na ovom seminaru, na njihovom dobrom raspoloženju i uspomenama za cijeli život.

Petra Markić, Frama Seonica

 

Također pročitajte