Naslovna Naslovna ODRŽAN XII. NACIONALNI SEMINAR ZA VODITELJE FORMACIJE I ODGOVORNE U BRATSTVIMA FRAME BOSNE I HERCEGOVINE

ODRŽAN XII. NACIONALNI SEMINAR ZA VODITELJE FORMACIJE I ODGOVORNE U BRATSTVIMA FRAME BOSNE I HERCEGOVINE

XII. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame se održao od 24. do 26. studenoga 2023. u Franjevačkom Konviktu u Visokom. Geslo ovogodišnjega seminara glasi: „Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite!“ (1 Sol 5,11).  Seminar je organiziralo Nacionalno povjerenstvo za formaciju s Nacionalnim vijećem Frame Bosne i Hercegovine. Sudjelovalo je 80 framaša iz 40 mjesnih bratstava diljem Bosne i Hercegovine uz prisustvo nacionalnog duhovnog asistenta, fra Joze Hrkaća i područnog duhovnog asistenta, fra Antonia Baketarića.

Prvi dan seminara započeo je svetom misom u crkvi sv. Bonaventure, nakon čega je uslijedila večera i upoznavanje framaša. Prvo predavanje na temu gesla vodio je fra Silvio Zlatarević, duhovni asistent Frame Kiseljak. Fra Silvio se, pored gesla, osvrnuo na služenje i animiranje bratstva te o važnosti kvalitetne formacije i službe voditelja formacije. Prvi dan seminara je završen euharistijskim klanjanjem, kojeg su animirali framaši.

Drugo predavanje je uslijedilo idućeg jutra a njegov predavač je bio Ivan Džankić, nacionalni voditelj formacije. Njegova tema bila je: „Služba i poslanje voditelja formacija“. Nakon Ivanovog predavanja, započela su kružna predavanja i rad po grupama, te zabavni dio radionice. Ove godine se obilježava 800. godina prikazanja Živih Jaslica u Grecciu pa povodom toga framaši su kroz različite skečeve prezentirali nastanak živih jaslica.

 

Organizatori su uz molitvu i radionice, pripremili i zabavni dio, u kojemu su nazočni pokazali svoje znanje, sposobnost i kreativnost kroz različite igre te tako očitovali što znači franjevačka radost i veselje.

Zadnji dan seminara i treće predavanje je vodio fra Stipo Alandžak, ravnatelj Gimnazije. Nakon fra Stipinog predavanja, seminar je zaključen evaluacijom u grupama i svetom misom. Nakon misnoga slavlja uslijedio je ručak, a framaši su uz pozdrave izrazili i želju da se uskoro ponovno susretnu.

Svojim su se kućama zaputili s novim poznanstvima, znanjem i savjetima koje će iskoristiti u mjesnim bratstvima. Drago nam je što smo se okupili i što smo i ove godine imali priliku održati nacionalni seminar.

Mir i dobro!

Ana Maria Prusina, nacionalna tajnica Frame BiH

Također pročitajte