Naslovna Bratstva Duhovna obnova Frame Ružići

Duhovna obnova Frame Ružići

DSC_0118

  Jedno puno nadanja, drugo sumnje, jedno radoznalosti, drugo mlakosti, jedno puno pitanja, drugo pak bezvoljnosti. Sve su to bile slike naših srca na početku našeg malog putovanja, putovanja koje je za mnoge značilo nešto sasvim novo, nikad prije kušano, a nekima nešto što daje snagu za novu borbu sa svijetom, njim, koji nudi mnogo lažne radosti, radosti koja u sebi nosi samo prolaznost, prazninu i tamu. Uistinu, veliki su napori potrebni kako bi čovjek jednom rukom čvrsto zatvorio oči pred sjajem koji svijet nudi, a drugom se uhvatio za Njegovu i koračao kamo On vodi.

            Koje li radosti kad se čovjek odazove pozivu srca koje govori da se ostavi sve drugo što bi moglo popuniti slobodan vikend, a da se krene na duhovnu obnovu. Obnova framaša iz Ružića održana je od 15. do 17. travnja u dvorcu u Međugorju. Sve je započelo sa svetom ispovijedi u crkvi sv. Jakova, nakon čega su uslijedili molitva svete krunice, sveta Misa te čašćenje križa. Po završetku se krenulo u dvorac. Uslijedilo je veliko divljenje, jer znati da je taj dvorac djelo Božje providnosti, stvarno je predivno. Ljepota čistog kamena okruženog zelenilom, raznim cvijećem i beskrajno plavetnilo neba nad svime su još više potaknuli na razmišljanje o predivnom Tvorcu svega stvorenog. Nakon kratkog razgledavanja i upoznavanja sa domaćinima krenulo se veselog duha s pjesmom na usnama na Podbrdo. Penjući se molilo se i razmatralo o radosnim otajstvima Gospine krunice. Druženje i tiha molitva trajali su dugo u noć. Ustati se rano idućeg jutra nije bilo teško, jer znatiželja je bila velika, a svaki trenutak sa sobom je donio nešto novo. Nakon doručka i molitve, svoje svjedočanstvo obraćenja i poziva je podijelio Patrick, čovjek koji je od mladosti svoj život posvetio materijalizmu i uživanju, čovjek koji je imao svo bogatstvo ovog svijeta i svu prazninu u svom srcu, obitelj koja je lutala, koja je tražila smisao u prolaznim stvarima. Tog čovjeka na obraćenje je pozvala Gospa preko samo jedne poruke, i to takve u kojoj ga posljednji put poziva. Odjednom, sve se iz temelja počelo mijenjati, sve je svoje imanje razdijelio i krenuo je u Međugorje. Otada više ništa nije bilo isto. Bog, koji prije nije imao mjesto ni u jednom kutku njegova srca, je sada zauzeo cijelo njegovo biće. Primjer je on čovjeka koji pokazuje da je u služenju, davanju sebe drugima pravi smisao življenja Evanđelja. I sve to činiti s osmjehom na licu pokazalo je da tu leži prava, istinska radost, radost koja se može dobiti samo u zajedništvu s drugima.

DSC_0156

Slijedilo je još nekoliko svjedočanstva koja su se urezala u srca framaša i dala poruke za život kakav uistinu treba živjeti. Nakon divnog druženja, uputili su se u kapelicu u kojoj je susret počeo slavljenjem, zatim je predavanje održao duhovni asistent, fra Tomislav Jelić. Jedna od tema je bila i ona o kojoj se inače dosta šuti, ona o kojoj se u javnosti malo govori ili se ne govori na način na koji bi trebalo, o temi o kojoj je teško, ali jako važno govoriti. Riječ je bila o šestoj Božjoj zapovijedi: Ne sagriješi bludno. Mladi su ranjeni na različite načine i utjehu traže hodeći krivim stazama, a potrebno im je otvoriti oči i pokazati da je pravi smisao života u često nedokučivim stvarnostima, a koje su takve jer su oči otvorene za sve ono što nudi svijet, prikazuje negativnosti tako primamljivima, a srce je zatvoreno djelovanju Duha Svetoga, i onda se, prihvaćajući zlo koje je svijet predstavio dobrim, tone sve dublje i dublje, a ljudsko srce biva sve više ranjeno. A zadaća svakog pojedinca je, budući da je hram Duha Svetoga, čuvati neokaljanim svoju dušu, duh i tijelo. Izvršiti taj zadatak znači dobiti mnoge milosti. Uslijedile su nakon predavanja molitve predanja  Gospodinu, molitve iscjeljenja i slavljenje. Predati sve Njemu, kako je to teško, a kako blagoslovljeno. Ipak, ne preostaje čovjeku ništa drugo, jer je na kraju sve u Njegovoj milosnoj ruci. Treba se, dakle, obući u  novog čovjeka, obnavljati se iz dana u dan duhom Isusa Krista, odbaciti djela tame, jer će sve jednom biti otkriveno. Zato se veli: „Probudi se, ti što spavaš, ustani od mrtvih, i Krist će ti svijetliti.“ Prema tome, pomno pazite kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri; iskorišćujte vrijeme, jer su ovi dani zli! Zato ne budite bezumni, nego uočavajte što je volja Gospodnja! I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom! Govorite jedni drugima u psalmima, hvalospjevima i nadahnutim pjesmama! Pjevajte Gospodinu u svom srcu i slavite ga! Zahvaljujte uvijek za sve Bogu, Ocu, u ime našega Gospodina Isusa Krista! (Efežanima, 5; 14-20).

13041495_596890637141681_2807566224356177617_o

Obnova koja je svakoga dotakla na poseban način i koja je mlade još više ujedinila u zajedničkoj molitvi i slavljenju. Svjedočanstva onih koji su doživjeli pravi susret s Isusom su mnogima otvorila oči za ono što im je činiti.  Sad je potrebno opasati bokove istinom, obući oklop pravednosti, obuti noge spremnošću za Radosnu vijest – mir, a u svemu uzeti veliki štit – vjeru. Borba protiv svijeta zahtjeva potpuno predanje i oslanjanje na Onoga koji Jedini može dati snagu i hrabrost, koji Jedini nikad ne ostavlja prazninu u srcu, Jedini koji daje ono što čovjek svojim načinom življenja Obnova je završila nedjeljnom svetom Misom i pojedinačnim polaganjem ruku. Bila je to mnogo puta nije ni zaslužio, Jedini koji svaki grijeh zaboravlja ako se čovjek ponizi do kraja, ako se odrekne tame i spremno prihvati svjetlo!

Mir i dobro!

DSC_0171DSC_0140

Lucija Pejić, Frama Ružići 

Također pročitajte