Naslovna Kolumne Kušnje

Kušnje

Korizma. 40 dana. Opet vrijeme isčekivanja i vrijeme priprave. Vrijeme skrušenosti. Vrijeme kroz koje se većina nas nečega „odriče“ ili se od nečega suzdržava. I već prve korizmene nedjelje, Evanđelje nas tjera na razmišljanje o našim odlukama i djelima.

„Ne živi čovjek samo o kruhu.“, reče Isus đavlu, odgovorivši na njegovu prvu provokaciju i kušanje vjere. I toliko puta čujemo tu rečenicu, toliko puta nam se kaže da se ne živi samo od onoga što je na stolu i od onoga što je u džepovima, a zaboravljamo. Toliko puta svakodnevno dolazimo u ove iste kušnje, a mi grešni i smrtni, na tim istim kušnjama padamo. Kako to Isus samo lijepo kaže. „Ne živi čovjek samo o kruhu.“, jednostavno, ali moćno i potpuno. Kad tog istog kruha imamo, težimo za nečim drugim, kad se dočepamo i sljedećeg materijalnog koraka u životu, težimo za višim i daljim. Ne stanemo razmisliti da to nije ono od čega i zbog čega smo tu, od čega i zbog čega živimo.

Na drugu kušnju, drugu provokaciju, Isus opet jednostavno, a moćno, odgovara „Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!“. A mi, mi u onoj svakodnevnici u kojoj se borimo za „kruh“ i ove jednostavne riječi zaboravljamo. Kad nam se to tako i ne čini, klanjamo se ovozemaljskom i prolaznom, a zaboravljamo ono što je vječno, zaboravljamo Boga kojem jedinom trebamo služiti. Sluge smo, robovi smo svijeta, a nazivamo se slobodnim bićima.

I treća, posljednja kušnja je ona na koju Isus odgovara s „Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“. Opet, tako jednostavno, tako blago, tako razumljivo. Bez opravdanja, bez „linije manjeg otpora“, Isus odbija svaku kušnju, pa i ovu posljednju, tako jednostavno i tako normalno. Način na koji i po treći put odbija okrenuti leđa vjeri i Ocu je zapanjujuće logičan, a mi ga ljudi kompliciramo. S Bogom se ne igra i Boga se ne iskušava. Bog, kao što to često čujemo, nije niti trgovac, niti neki strašni sudac. S Bogom nema uvjetovanja i nema dogovaranja i traženja usluga i kredita. Sve zna, sve vidi, sve trpi, a opet te voli, i opet si Njegov. A mi, grešni i prolazni, ni ovo treću, tako jednostavnu rečenicu, ne možemo uvijek zapamtiti i sami sebi ponoviti. Od Bog svašta tražimo, a nažalost mu, u usporedbi s našim zahtjevima, malo toga i vraćamo. I ne traži Bog da mu se vrati sve što nam dadne, ali traži poštovanje i traži poniznost, a mi ga iskušavamo.

Isus, opet kažem, jednostavno odbija svaku kušnju. Ne možemo od sebe očekivati isto to, ali moramo tomu težiti. Ne možemo očekivati moć razlučenja bilo kakvih kušnji u svakom trenutku, ali možemo razumom, i savjesno, gledati i kročiti kroz život.

Svi, pretpostavljam, znamo koje su kušnje stavljene Isusu na teret, ali ih nije potrebno navoditi. Zašto? Zato što je gotovo svaka zla i prljava kušnja ista, i svakoj od njih može biti uzvraćen jedan od ovih Isusovih blagih, jednostavnih, logičnih odgovora i svaku ćemo od njih tako od sebe otjerati.

Ne živimo za kraljevstva i od „kruha“ ovoga svijeta, živimo za kraljevstvo nebesko i od Riječi. Korizma je. Vrijeme priprave. Vrijeme skrušenosti. Vrijeme da to i pokažemo.

Mario Rajič

Također pročitajte