Naslovna Naslovna Održan seminar za animatore “Tko hoće da među vama bude najveći, nek vam bude poslužitelj.”

Održan seminar za animatore “Tko hoće da među vama bude najveći, nek vam bude poslužitelj.”

Prvi seminar ove framaške godine bio je seminar za animatore koji se održao od 15. do 17. rujna 2017. godine u Kući mira u Međugorju, pod geslom „Tko hoće da među vama bude najveći, nek vam bude poslužitelj.“ Cilj i svrha seminara prije svega je kroz predavanja, radionice i druženja osposobiti framaše za vođenje tjednih susreta Frame u mjesnim bratstvima te ih uvesti u osnovna znanja animiranja (lat. animare- dati dušu, oduševiti nekoga za nešto). Na seminaru je sudjelovalo 46 framaša iz bratstava, a voditelji su bili članovi područnoga vijeća zajedno s duhovnim asistentom fra Antoniom Šakotom.

Seminar je započeo u petak, prijavom u popodnevnim satima, nastavio se krunicom i večernjom svetom misom u župnoj crkvi sv. Jakova nakon čega su nas voditelji seminara kratkim uvodnim riječima, pozdravima i upoznavanjem uveli u sadržaj i plan seminara. Petak večer obilježilo je fra Antonijevo predavanje „Frama i društveno djelovanje“. Tu nam je fra Antonio povezao pojam socijalni nauk Crkve s framaškim pojmovima, tumačio nam poniznost života, dostojanstvo svih ljudi i u par navrata naglasio one Isusove riječi važne i za nas animatore: „Nisam došao da budem služen nego da služim!“. Nakon predavanja uslijedio je noćni mir.

Svanula je i subota koju smo započeli molitvom časoslova i krenuli radno. Uslijedila su tri kružna predavanja. Prva stepenica kružnih predavanja bilo je samo upoznavanje sa pojmom animator i njegovoj ulozi u bratstvu. Na tu temu predavao je Mario Sliško, područni potpredsjednik koji je dao odgovore na pitanja tko je animator, što je njegova zadaća i koja je svrha susreta. Tijek i vođenje susreta kao i odabir teme i literature detaljno je obradila Monika Brzica, područna voditeljica formacija, koja nam je kroz svoje savjete i primjere iz iskustva pokazala na koji način se pripremati za susret i kako ga učiniti zanimljivijim. Predavanje o komunikaciji i vježbama komunikacije vodila je Ivana Milićević (područna tajnica) kroz čije smo predavanje mogli uvidjeti važnosti verbalne i neverbalne komunikacije pri vođenju susreta i izvršavanju animatorske službe. Nakon završenog dijela predavanja i pauza, animatori su imali zadatak da odslušanu teoriju vlastitim trudom, znanjem i uz dozu kreativnosti primjene u oblikovanje susreta na dodijeljene teme i rješavanju zadanih mogućih problema na koje bi mogli naići na svom putu animatora. Susrete i rješenja koja su nakon zadanog vremena rada u radionicama uspješno završili, prezentirali su pred ostalim sudionicima i voditeljima susreta animatora. Radni dio subote priveli smo kraju svetom misom nakon koje je uslijedila zabavna večer. Nakon druženja, večer smo završili molitvom na Podbrdu.

Nedjeljno jutro započeto molitvom i svetom misom nastavljeno je predavanjem Vedrana Biokšića koji je kroz svjedočanstvo svoga puta animatora s nama na zabavan način podijelio iskustvo koliko žara vjere u sebi i truda mora imati jedan framaš da živi svoje animatorstvo te tako oduševljava ostale. Oduševljeni svjedočanstvom, nakon kratke pauze, službeni program seminara završili smo zajedničkim plenumom gdje smo iznijeli svoje dojmove, osobne doživljaje i razmišljanja sa seminara te razmijenili iskustva. Nakon ručka framaši su se uputili svojim kućama, noseći sa sobom misao da je ovaj seminar samo uvod u naš rad, da naš zadatak počinje tek kad stignemo u svoje bratstvo i puni poleta prenesemo ono što smo ovdje naučili.

Galeriju možete pogledati na našoj FB stranici 🙂 

Ivana Milićević (područna tajnica)

Također pročitajte