Naslovna Bratstva Pašmanske zidine

Pašmanske zidine

 

Kroz proteklih petnaestak dana tekao je svježi projekt hercegovačke trojke fra Antonija Šakote, fra Ivana Penavića i fra Josipa Serđe Ćavara u predivnom franjevačkom samostanu smještenom uz samu obalu otoka Pašmana. Projekt je redom okupio grupe sadašnjih framaša iz Posušja, zatim iz Mostara te na koncu studente i radnu mladež iz raznih krajeva Hrvatske i BiH. U ovom tekstu glavna riječ će biti o posljednje navedenoj grupi, koje sam bio dio, te u ovom kratkom uvodu želim, uz fra Josipu Serđi, zahvaliti i njegovoj dvojici braće u ime svih nas na neiscrpnoj energiji i trudu kroz djelovanje među nama mladima.

Zaista je nemoguće pri dolasku ne primjetiti čvrst bedem samostanskih zidina izgrađenih u 14. stoljeću koje podsjećaju na one iz Jerihona. Usporediti se mogu i s našim zidovima koje svi imamo po dolasku na nepoznati teritorij i među nepoznate ljude. Postoje i zidovi načinjeni od naših problema, kušnji i nedoumica koje smo izgradili tokom užurbane, iscrpne i teške radne godine, bila ona studentska ili poslovna. Tridesetak mladića i djevojaka bilo je okupljeno pod geslom: „Jer gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce“. Ono je spojilo Zagrepčane, Mostarce, Posušane, Širokobriježane, Sinjane i koga već nije još. Slučajnost, skoro pa svi vuku korijene iz Hercegovine pa je došlo do te mjere da sam posumnjao kad bi npr. broj devet mogao pričati, odgovorio bi da mu je korijen iz Hercegovine.

Okupljeni oko Gospodina, kroz časoslov, svetu misu i brojne duhovne sadržaje, imali smo prilike upoznati par Biblijskih likova čije smo osobine nastojali raspraviti i precrtati ih u današnje vrijeme. Dobar dio zabavnih te slobodnih aktivnosti načinio je odličan balans programa koji smo slijedili iz dana u dan.

Na kraju, srce samostana i događaji unutar njega slomili su naoko tvrd pristup zidina kojima je okružen. Kako se mi hercegovci volimo dobro pohvaliti, ni ovog puta nećemo taj dio preskočiti. Nama je za rušenje zidina bilo potrebno šest dana, a sinovima Izraela sedam.

Našem Ocu upućujemo iznova zahvalu na svakom daru, saznanju, ljudima koje šalje u naš život na ovakav predivan način te slugama Njegovim koji omogućuju da uz njih svojim djelima potičemo ostale na življenje Radosne Vijesti.

 

Ivan Arapović, Franjevačka mladež Zagreb – Dubrava

Također pročitajte