Naslovna Bratstva Primanja i obećanja u Frami Široki Brijeg

Primanja i obećanja u Frami Široki Brijeg

img_0770

I došao je i taj dan, najljepši i najsvečaniji za svakog framaša, a to su primanja i obećanja. Naša obećanja ove godine su bila nešto ranije od blagdana sv. Franje, to je bila osma devetnica. Vrijeme nas baš i nije poslužilo, ali kao što rekoh to naše veselje nije pokvarilo.

Svi smo se okupili u našoj školskoj dvorani, gdje je poslije bila zakuska za ostale Frame i naše župljane. Krenuvši s veseljem u srcu i radosnim iščekivanjem ušli smo u samostan, gdje su framaši koji su se primali i oni koji su obnovili obećanja već bili u svojim klupama, a prvoobećanici su prinosili veliko platno na kojem su bile naše želje, misli i molitve…

Na misi je pjevala grupa Tibia s našim starim framašicama. Geslo koje smo izabrali ove godine glasilo je ovako “Primi dar svoga sluge”. Misu je vodio novi duhovni asistent Frame Hercegovina, fra Antonio Šakota. Završetkom propovijedi slijedili su obredi primanja, obnove obećanja i polaganja prvih obećanja. U tim trenutcima se osjećala tolika radost, kao ona radost koju je sv. Franjo širio po Asizu te po cijelom svijetu.

1878

Prvo smo počeli sa primanjima u Framu i obnavljanjem zavjeta na godinu dana te nakon njih prva najljepša obećanja. Završetkom ceremonije uslijedio je najsvečaniji dio mise – pretvorba i pričest. Pričestivši se izmolili smo naše molitve te Molitvu franjevačke mladeži od koje se orila cijela crkva.

Pred kraj mise započela su čestitanja drugih framaša te slikanje. Tu smo ostali te zapjevali našu himnu gdje smo i malo i zaplesali. Školska dvorana bila je prepuna framaša, tad je krenula zabava. Bilo je mnogo upoznavanja framaša iz okolnih bratstava. Ostali smo do kasnih sati gdje smo, po završetku zabave lijepo sve pospremili i počistili.Umorni, ali s mirom u srcu ostali smo jos malo u našoj framskoj te naposljetku krenuli svi svojim domovima. Iako je dan brzo prošao ostat će zapamćen po mnogo stvari, ali najviše po ulaznoj pjesmi koju je napisao naš framaš.

Mi framaši želimo još jednom naglasiti koliko ozbiljno shvaćmo ovakav dan i ova obećanja što smo dali. Snagu koju ćemo crpiti iz euharistije iskoristit ćemo da uvijek možemo nasljedovati Gospodina i hoditi Franjinim stopama. Slijedimo Franju kao što su to činila njegova braća jer što nam vrijede sva obećanja ovog svijeta ako uz nas nisu ljudi kojima bezuvjetno vjerujemo – naše obitelji i prijatelji.

img_0510

Vinko Kovačić, Frama Široki Brijeg

Također pročitajte