Spoleto

Jahao je mirno i odvažno umbrijskim poljima vraćajući se u svoj rodi grad. Gledajući ga, čovjek bi zaključio da je to slavni vitez koji se vraća iz dobivenog rata. Bio je odlučan i slobodan. No, tu je noć Franjo doživio poraz. Možda i najveći poraz u svojem životu. Tu su noć kasnije nazvali spoletska noć. Te noći se okončala duga bitka između Božje milosti i našeg sanjara koji joj se opirao. Te noći kao da je sve završilo i sve iznova počelo. Te noći počinje velika franjevačka pustolovina koja traje i danas.

Zastanimo malo na ovom događaju. Tih godina bilo je turbulentno razdoblje na političkoj sceni Italije, posebno na njenom jugu. I do Asiza je dobio papin poziv za obranu države i ugleda. U Franji se bude stari snovi. Želja za viteštvom postaje sve glasnija u njemu. Sve glasnija je i njegova potreba da nešto ostvari u svom životu. Sve je to bilo prekriveno snovima o vlastitoj veličini i budućem uspjehu. Franjo se htio pokazati i dokazati.

Pošao je za svojim snovima. Izjahao je iz grada sa četom vojnika u viteškim oklopima i vojnim konjima. Prvu noć tabor postaviše u Spoletu, malom gradiću na putu iz Asiza prema Rimu. Te noći kao da se svijet okrenuo naopačke. Njegov definitivno je. Kroničari se ne slažu što je se točno dogodilo. Jedni govore da je Franjo usnuo san, dok drugi govore da je čuo glas u bunilu jake groznice. To i nije toliko bitno. Bitan nam je sadržaj. Njegovom nutrinom odzvanja pitanje: Franjo tko ti može više dati: Gospodar ili sluga? Te noći Franjo je doživio iskustvo živoga Boga. Osjetio je snažnu Božju prisutnost. To je bila noć koja prethodi svakom svitanju.

Snagu tog iskustva možemo vidjeti u njegovim plodovima. Franjo odustaje od svih svojih snova. On odustaje od ideje o slavi i uspješnom životu. Te noći je čuo jasnu uputu da ako želi slijediti Gospodara, a ne slugu da se vrati kući. Postaje dezerter, ismijani vitez koji se dan nakon odlaska vratio kući. Potpuno je izgubio ugled među prijateljima. Osramotio je obitelj. Svi njegovi planovi i očekivanja su pali u vodu. Osjećao se potpuno slobodnim. Ništa ga više nije sputavalo, ništa ga nije zanimalo osim traženja odgovora na jedno jedino pitanje – Gospodine, što hoćeš da učinim? 

Dragi čitatelju moli za iskustvo Spoleta. Neka danas bude dan tvog novog početka. Bog ti daruje novu priliku. Kreni iznova. Baš ovoga trenutak Isus se želi umiješati i u tvoj život. Možda i tebi želi pomrsiti tvoje snove o vlastitoj veličini i ideji o uspjehu. Možda i tebi pokazuje put u drugom smjeru. Zastani i prestani trčati za srećom ovoga svijeta. Ona ne može ispuniti prazninu koja je u tebi. Priznaj sebi da si prazan. Priznaj sebi da ti je potrebna ljubav, sigurnost i prijateljstvo. I traži to na pravom mjestu. Otvori Mu svoje srce. Isus te želi ljubiti. Želi ti dati sigurnost. Želi postati tvoj najbolji prijatelj. Na tebi je da odlučiš što ti želiš. Na tebi je da izabereš kome ti želiš služiti.

fra Marko Galić

Također pročitajte