Naslovna KolumneHod Trag radosti

Trag radosti

sreca-1459840859-84826

Sinoć sam gledala njezine fotografije. Sjećanja su navrla i sve je bilo iznova razastrto preda mnom; i riječi, i osmijeh i pogled. Plakala sam i smijala se. Ona više nije s nama. Preselila se u vječnost prije više od šest godina. Bila mi je kao sestra. Iako mi nije lako pisati o ovome, želim s tobom koji ovo čitaš razmišljati o radosti. Da, ovo nije tekst o tuzi i smrti; ovo je tekst o životnoj radosti.

Jednom sam prilikom bila na molitvenom susretu na kojemu je svećenik koji ga je predvodio zatražio od prisutnih da se prisjete najtužnijeg i najsretnijeg trenutka u svojemu životu. Zanimljivo, oba moja sjećanja su bila vezana za nju. Tog sam trenutka postala svjesna koliki je zapravo trag ostavila u mojemu životu. Kada je se prisjetim, sjetim se najprije smijeha i osmijeha. Bog joj je podario vedrinu duha koja je osvajala. Ta me njezina radost trajno poučava i podsjeća: raduj se! Raduj se bez obzira na sve! Znam da misliš da nije uvijek lako radovati se. Ponekad kao da te životne okolnosti zavaraju i nađeš se u strahu, zabrinut i obeshrabren. Takvi trenuci moraju postojati. Ali ne dopusti sebi da se zadržavaš u njima. Izbori se za radost u sebi. Bog će se zajedno s tobom izboriti.

Vidiš, često nismo ni svjesni kako i koliko svojim životima utječemo jedni na druge. Možda ti se tvoj život čini previše običan, da ne kažem rutinski, ali budi siguran da nije tako. U doticanju i ispreplitanju naših života događaju se mala čuda. Ova djevojka, moja rodica, umrla je kada je bila na pragu novog životnog razdoblja. Činilo se da je, kako ono ljudi kažu, život tek pred njom. Bog ju je tada uzeo k sebi. Iako mi jako nedostaje, znam da je ona svojim darom radosti obogatila živote svojih bližnjih i to me čini sretnom i zahvalnom. Dar koji joj je Bog udijelio, ona je proslijedila i tako ostavila trag radosti.

Kakav trag ti želiš ostaviti u ovome svijetu? Možda imaš ovakve ili onakve planove, a možda pak nemaš nikakve. Danas stavljam izazov pred tebe; hoćeš li pokušati biti svjedok radosti? Netko u tvojoj blizini to zasigurno treba.

Ana Marić

Također pročitajte