Naslovna Naslovna Hodočašće u Asiz Frame Hercegovina

Hodočašće u Asiz Frame Hercegovina

Hodočašće Frame Hercegovina započelo je na Uskrs, 9. travnja 2023. godine. Nakon upoznavanja i raznovrsnih igara, pjevanja i spavanja u autobusu, stigli smo na prvo odredište – La Vernu. Naš vodič na ovom hodočašću bio je fra Andrija Majić, duhovni asistent Frame Humac. Čim smo došli, slavili smo misu u kapeli sv. Lovre koju je predvodio fra Jozo, područni duhovni asistent. Nakon mise sudjelovali smo u procesiji koja je započeta za života sv. Franje. Iako ne znamo talijanski, prožimali su nas posebni osjećaji. Procesija je vodila do mjesta gdje je Franjo dobio stigme. Ovdje smo vidjeli mjesta na kojima se Franjo molio, te smo imali vlastitu pustinju. Navečer smo stigli u hotel „Franco Antonelli“ te nakon večere i molitve časoslova u Porcijunkuli, pošli na počinak.

 

 

Drugi dan smo posjetili baziliku i samostan sv. Marije Anđeoske – Porcijunkulu, a to je zapravo i mjesto preminuća svetog Franje. Porcijunkulu krasi zlatni Gospin kip visok 7 metara, no našu je pažnju privukla izvorna Porcijunkula, mjesto koje je Franjo neizmjerno volio. Jedino mjesto za koje je Franjo svojoj braći rekao ako ih odande izbace kroz vrata, da se vrate kroz prozor. Tu smo vidjeli i vrt ruža koje rastu bez trnja i Franjin kip oko kojeg se uvijek nađe barem jedan golub.

Nakon toga pošli smo u Crkvu Sv. Damjana. U toj crkva je Isus s križa svetog Damjana progovorio Franji. Ovdje je nastala Pjesma stvorova, a tu je preminula i sveta Klara. Nakon toga odlazimo u samu crkvu Svete Klare, gdje je nekad bila crkva svetog Jurija u kojoj je Franjo naučio čitati i pisati te imao svoju prvu propovijed. Tu se nalazi grob svete Klare i originalni križ sv. Damjana. Pred kraj ovog dana posjetili smo i crkvu sv. Rufina i Franjinu kuću.

 

 

Treći dan našeg hodočašća uputili smo se prema Rietskoj dolini; Poggioi Bustone, La Foresta, Fonte Colombo i Greccio. To su bila mjesta u koja se sveti Franjo povlačio, kako bi skupio novu snagu i provodio vrijeme u molitvi i razmatranju. La Foresta – mjesto gdje je kardinal Hugolin poslao svetoga Franju na liječenje. Ondje se dogodilo čudo s vinom. Naime, kada su ljudi saznali da se sveti Franjo nalazi na ovom prostoru, pohrlili su da ga vide te su tako uništili vinograd od svećenika koji je primio Franju. Franjo mu je obećao da će te godine dobiti puno više vina nego svih prethodnih, što se i dogodilo. U Grecciu smo slavili Božićnu misu, tri dana nakon Uskrsa! Ovo je mjesto poznato po tome što je tu Franjo organizirao prve žive jaslice. Ovaj dan smo, kao i sve ostale, završili molitvom časoslova u Porcijunkuli te večerom.

 

 

Četvrti dan smo obilazili Baziliku svetog Franje, u kojoj se nalazi originalno Pravilo Reda te najvažnije od svega: Franjin grob. Tu smo slavili svetu Misu te smo imali priliku za osobnu molitvu. Stojeći pored groba našeg serafskog oca, osjećaji su bili pomiješani. U jednu ruku bili smo tako radosni što se tu nalazimo, ali i tužni jer smo uvidjeli koliko smo toga nedostojni. Kroz samu baziliku vodio nas je fra Andrija, pojašnjavajući nam prizore iz života svetog Franje, koji su oslikani na zidovima Bazilike.

Nakon svih fotografija, molitve i pojedenih lunch paketa, uputili smo se prema Carcerima. Carceri su oaza tišine i molitve, slušanja Božje riječi, slavljenja Stvoritelja, bratskoga susreta. Budući da nas je zatekla kiša, morali smo malo „poremetiti“ planove, pa smo tako umjesto razgledavanja mjesta i pustinje koje smo trebali imati, organizirali klanjanje. Ovo klanjanje će nam zasigurno ostati kao jedan od najljepših događaja ovoga hodočašća. Imali smo priliku zahvaliti Bogu za ove dane koje nam je darovao. Tu smo zaključili da se zbog ovog isplatilo pješačiti sati i pol.

 

 

Zadnji dan hodočašća uputili smo se prema Padovi. Tamo smo slavili smo svetu Misu u svetištu sv. Leopolda Mandića, gdje smo imali priliku vidjeti njegovu ispovjedaonicu te relikvije. Obilazak Padove završili smo sa Bazilikom sv. Ante Padovanskog u kojoj se također nalaze relikvije od mnogih svetaca te sami grob svetoga Ante.

 

 

Nakon što smo sve obišli, približilo se i vrijeme našeg polaska prema Hercegovini. Krenuli smo u popodnevnim satima i sretno stigli u jutarnjim.

Ovim putem se u ime svih framaša iz Hercegovine, želimo posebno zahvaliti fra Jozi i fra Andriji na njihovoj raspoloživosti i strpljivosti. Bez njih ovo hodočašće ne bi bilo ovako plodonosno, posebno i nezaboravno! Bogu hvala!

Pace e bene!

 

Matea Ostojić, područna predsjednica

 

 

 

Također pročitajte