Naslovna Naslovna Održan seminar za prvoobećanike

Održan seminar za prvoobećanike

Seminar za prvoobećanike održan je u kući mira u Međugorju, u periodu od 3 dana (10. – 12. studenog 2023.), pod geslom “Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran”. Za početak, na seminaru su sudjelovali framaši iz skoro svih Frama iz Hercegovine. Naš seminar započeo je svetom misom u crkvi sv. Jakova. Nakon mise framaši su se uputili prema kući mira te svi uzbuđeni i raspoloženi sjeli smo večerati. Za vrijeme večere već smo počeli s upoznavanjem i stekli prijatelje iz drugih Frama. Nakon večere započeli smo sa službenim upoznavanjem. Svi opušteni i nasmijani došli smo do kraja ove zajedničke točke nakon koje je uslijedilo predavanje našeg fra Joze Hrkaća. Fra Jozo nam je približio što je to zapravo obećanje i kako to ne treba tako olako shvaćati.

Nakon predavanja, u kapelici smo imali klanjanje. U kapelici se mogla osjetiti ta prisutnost Duha Svetoga i da je tu, tu uz nas i da nas sluša. Svatko se na svoj način obratio Bogu. Nakon predivnog klanjanja, uslijedio je noćni mir. Iduće jutro započeli smo kratkom jutarnjom molitvom i doručkom. Nakon doručka imali smo rad po grupama. Framaši su bili raspoređeni u 4 različite grupe. U grupama smo razgovarali o obećanjima, o našim primanjima, kako se osjećamo na Frami… Nakon prvog rada po grupama svi framaši su dobili tekst koji se izgovara na prvim obećanjima i nekoliko pitanja. To smo mogli razmatrati u pustinji. Za vrijeme pustinje svaki framaš je zasebno odgovorio na pitanja i odvojio vrijeme za sebe. Nakon pustinje imali smo drugi rad po grupama gdje smo iznijeli neke naše odgovore i zaključke te mogli čuti međusobna mišljenja o ovoj temi. Nakon drugog rada po grupama uslijedio je ručak i pauza. Framaši su se zajedno družili, prošetali i uživali u druženju. Povratkom nazad u kuću mira počelo je predavanje fra Antonia Primorca gdje smo mogli slušati o sakramentu Euharistije i kako se zapravo trebamo ponašati na misi. Nakon poučnog predavanja, uputili smo se na krunicu i sv. misu. Poslije mise imali smo večeru i započeo je zabavni dio programa. Framaši su bili raspoređeni u različite grupe te smo se međusobno natjecali u igrama koje je naše područno vijeće pripremilo za nas. Svi smo se smijali jedni drugima, uživali smo i opustili se.

Ova večer nas je sve dodatno zbližila i uljepšala ovaj seminar. Nakon silnih smiješnih trenutaka, zajedno smo se pomolili i otišli spavati. Idući, nažalost i zadnji dan seminara započeli smo molitvom i doručkom. Nakon doručka otišli smo na nedjeljnu svetu misu te nakon mise vratili smo se u Kuću mira. Uslijedilo je predavanje sestre Matije Pačar koja nam je približila pojam bratstva i kako se trebamo ponašati u bratstvu.

Nakon predavanja, došli su nažalost plenum i pozdravi. Svaki framaš rekao je nešto što se njemu posebno svidjelo na ovome seminaru. Uslijedio je ručak i odlazak kućama s tužnim izrazima lica jer je seminar došao kraju. Vjerujem da je ovaj seminar ostavio svim framašima poseban trag u srcu i hvala Bogu da je tako. Ako Bog da, da se jednoga dana opet svi okupimo i pričamo o trenutcima sa ovoga seminara. Hvala područnom vijeću i svim framašima na ova 3 predivna dana.
Mir i dobro!

Vanja Marija Tomić, Frama Mostar

Također pročitajte