Naslovna Naslovna SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

“Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje!”

Dragi framaši, svatko je od nas tražitelj. Tražiš mir, tražiš radost, tražiš ljubav, tražiš utjehu, tražiš smisao… I u tom svom traganju si nerijetko izgubljen, slomljen, prodan, izigran, prestrašen…ponekada bi se najradije vratio do riznice sjećanja i ostao u tom komadiću povijesti gdje mir i sigurnost ne mogu biti narušeni težinom sadašnjeg trenutka. Upravo tako su se osjećale i žene koje pratimo u evanđeoskom ulomku. One su pokušavajući zaboraviti težinu križa i boli, pohitile prema grobu želeći utonuti u sjećanje na onoga koji je bio s njima i s kojim su proživjele najljepše trenutke svoga života.

Ali Svevišnja ljubav ne dopušta da živimo samo od sjećanja. Ona se ne dopušta sputati sjećanjem. Nije u grobu. Ona živi.

Stoga uskrsna poruka želi da ponovno iskusimo živost Njegove blizine. Ona nas želi podsjetiti da Život ne ostaje u grobnici prošloga, nego je usmjeren prema Vječnosti. Ona želi podići naš pogled prema Uskrslome, želi nas podići iz naših grobova, iscijeliti od naših rana.

Naša franjevačka obitelj na poseban način ove godine slavi i osamstotu obljetnicu Franjinih stigmi. Rane na njegovom tijelu nisu ga podsjećale samo na onoga koji je bio u grobu, nego na Onoga koji nije ostao u grobu.

Rane od čavala i koplja ostale su urezane i na Kristovom Tijelu nakon uskrsnuća, ali poslije Uskrsnuća nestalo je oštrine i boli. One postaju sredstva spasenja i mjesta utjehe gdje sve naše boli i patnje zadobivaju svoj smisao.

Evanđeoska rečenica: “Tražite i naći ćete…”, u Uskrsu zadobiva svoj puni smisao. Tu je, nadomak, samo ne gledajmo u prazninu groba, nego u Lice Živoga.

Neka vam je sretna svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega!

Mir i dobro!

fra Jozo Hrkać,
područni duhovni asistent Frame Hercegovina

Također pročitajte