Naslovna KolumneUmijeće malih korakaAntonia Primorac Kad bi Biblija bila na Instagramu koliko bi imala lajkova?

Kad bi Biblija bila na Instagramu koliko bi imala lajkova?

Prethodna nedjelja je Nedjelja Božje riječi. Neću pisati od kuda i zašto se javila potreba za ovim spomenom (googleit.), samo ću te zamoliti da se usudiš krenuti u avanturu druženja s Riječi. „Dosadni“ Stari zavjet može itekako pokazati i pomoći da upoznaš sebe i spoznaš Njegovu ljubav.

Toliko toga želim kontrolirati i imati moć upravljanja tuđih ponašanja, potajno se nadajući biti poput malenog božanstva kojem će svi udovoljavati. I znam, grizem jabuku propasti – na prvi pogled tako dobru, zamamljivu i poželjnu –svaki put kada lukavo serviram laži sebi i najdražima oko sebe pretvarajući se da ne znam da to činim. I onda se gubim i ne znam gdje sam i tko sam. I uvijek je netko drugi kriv… ali Tebe ne mogu zavarati.
I moj sluga Adam je.
„Jahve Bog zovne čovjeka: ‘Gdje si?’ – reče mu.“ Post 3,9

Ne mogu Ti sakriti ni to da često gledam kako si drugačije… bolje blagoslovio neke tamo koji po mojim mjerilima nisu to zaslužili. Pitanja o tuđem pravu na sreću koja se mene ne tiču nižu se i rastu u meni dok prstom klizim po ekranu gledajući sve te savršene živote. Nižu se oštrice ljubomore, pomalo preteške za ovo srce, oštrice srditosti, zavisti, osude… Kojom li ću ovaj put „ubiti“ Tvoje ljubljeno stvorenje i tako prestati biti čuvar brata svog?
I moj sluga Kajin je.
„Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš.“ Post 4,6a

Izabrao si me i spasio, a ja sam te iznova iznevjerila… Opile su me vlastite slabosti, pogreške.
I moj sluga Noa je.
„Noa je bio čovjek pravedan i neporočan u svom vremenu. S Bogom je Noa hodio.“ Post 6,9 „Napio se vina i opio, pa se otkrio nasred šatora.“ Post 9,21

U čemu je problem vjerovati Tebi, Svemogućem Bogu, koji toliko daješ i obećavaš ispunjenje svih čežnji srca kojeg si sam stvorio? Nepovjerenje je rastočeno u mojim mislima na svakom području poput zvijezda na nebu. Kako sam samo naivna dok Ti obećavam vjernost, a uporno se svojim snagama branim od napasnika.
I moj sluga Abraham je.
„Onda Jahve upita Abrahama: ‘A zašto se Sara smijala? (…) Zar je Jahvi išta nemoguće’?“ Post 18,13-14

Je li Ti znaš koliko se ja borim protiv Tebe? Hrvam se od prve jutarnje zrake do zadnjeg treptaja zvijezde da ti dokažem i pokažem da ti jesi Bog, svačiji, osim u potpunosti moj. Varajući kradem tvoje blagoslove dok me ti milosno obasiplješ svojom ljubavlju.
I moj sluga Jakov je.
„Onda se Jakov pomoli: ‘O, Bože moga oca Abrahama! Bože oca moga Izaka! O, Jahve koji si mi naredio…“ Post 32,10

Uzaludno mi je optužiti sebe pred Tobom. Ta znani su ti svi moji dani. Cijela povijest tvog naroda ista je. Maleni grešnik i njegov ljubljeni Otac koji vjeran ostaje.

Dobro znaj: ja sam s tobom; čuvat ću te kamo god pođeš te ću te dovesti natrag u ovu zemlju; i neću te ostaviti dok ne izvršim što sam ti obećao.Post 28,15

Neka Nedjelja Božje riječi pomogne Božjem narodu rasti u pobožnom i revnom dubokom upoznavanju sa Svetim pismima kao što je sveti pisac Jeronim podučavao još od drevnih vremena: »Jer, riječ je posve blizu tebe, u tvojim ustima i u tvome srcu da je vršiš« (Pnz 30, 14). Papa Franjo

Antonia Primorac

Također pročitajte