Naslovna Bratstva Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima

Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima

„Ništa nije zaista naše dok to ne podijelimo“, geslo koje je pratilo skoro 100 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine te četvero iz Frame Hrvatska na IX. Nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima. Seminar se održao proteklog vikenda, u Međugorju, u dvorcu kod Nancy i Patricka koji su zaista učinili da se ova tri dana osjećamo kao kod kuće.

U petak, nakon prijava, puta križa, svete mise te zajedničke večere službeno je započeo seminar uvodnim pozdravima i kratkim upoznavanjem. Petak večer bila je usmjerena za razmišljanje na temu gesla seminara, a u tome nam je pomagao fra Jozo Hrkać, duhovni asistent Frame Posušje. Fra Jozo nam je kroz primjere, ali i primjere iz vlastitog života, približio što to ustvari znači da ništa nije moje, dok to ne podijelim s drugim.

Subotu jutro započeli smo poticajnim svjedočanstvom naših domaćina Nany i Patricka, a zatim je uslijedio radni dio seminara. Započeli smo ga s uvodnim predavanjem nacionalne voditeljice formacije, Bernarde Buljan, na temu „Služba voditelja formacije i put poziva“. Kroz svoje predavanje, Bernarda nas je podsjetila na onu glavnu ulogu i zadaću voditelja formacije u bratstvu Frame i životu framaša. Zatim su uslijedila kružna predavanja na kojima smo detaljnije razradili i razgovarali o razdobljima koja jedan framaš prolazi u Frami: razdoblje upoznavanja s bratstvom, razdoblje priprave za obećanja i razdoblje produbljivanja vlastitog poziva.

Nakon predavanja, došlo je vrijeme za rad po grupama. To je vrijeme gdje framaši međusobno razgovaraju o stanju u svom bratstvu, iznose pohvale, kritike, ideje, savjete te ukoliko postoje i probleme, za koje zajednički pronalaze rješenja. Zatim smo se uputili na krunicu i svetu misu, nakon čega nas je čekala malo drugačija subota večer nego inače. Otišli smo u prostorije Radiopostaje Mir Međugorje gdje smo imali predstavljanje priručnika za zabavne susrete, koji nam je predstavila Ana Marija Marijanović, bivša nacionalna voditeljica formacije. Ana Marija nas je uvela u sami nastanak i izradu priručnika te objasnila upute za korištenje priručnika prilikom pripreme zabavnog susreta, ali i primjerima pokazala kako to izvesti u našim bratstvima.

Zadnji dan seminara imali smo priliku čuti predavanje Marijane Barać, bivše predsjednice Frame Hercegovina, koja je po struci psiholog, a tema predavanja bila je obitelj. To je bilo interaktivno predavanje gdje su i framaši iznosili svoje stavove, mišljenja, pogled na obitelj, neke probleme u odnosima s kojima su se susretali kroz odrastanje, te zajednički o njima raspravljali, pronalazili polazišta tih problema te dolazili do zajedničkih rješenja.

Nakon predavanja, uslijedio je kratki plenum po grupama, zajednički odlazak na svetu misu u župnu crkvu, a zatim zajednički ručak, nakon kojeg su se framaši razišli svojim kućama te ispunjeni, obogaćeni i s nekim novim idejama vratili u svoja bratstva.

Emili Ibrulj, nacionalna tajnica

Također pročitajte