Naslovna Naslovna Održana područna redovna skupština Frame Hecegovina

Održana područna redovna skupština Frame Hecegovina

Prošloga vikenda, od 20.-22. travnja 2018. godine, u Kući Mira u Međugorju održana je područna redovna skupština Frame Hercegovina. Na skupštini  su sudjelovali predsjednici i delegati 23 mjesna bratstva te područno vijeće zajedno s duhovnim asistentom fra Antoniom Šakotom i bratskim animatorom Nikolom Vidićem koji se skupštini priključio u nedjelju.  Nakon međusobnog upoznavanja sudionika uslijedili su uvodni pozdravi područnoga vijeća te duhovnog asistenta fra Antonia Šakote koji se osvrnuo na aktivnosti koje Hercegovačko područno bratstvo očekuju u budućnosti. Najveća dva projekta koja nas ubrzo očekuju su Sabor Frame Hercegovina koji će se održati u Tomislavgradu od 15. do 17. lipnja 2018. godine i naš godišnjak Tragovi. Sudionicima skupštine naglasilo se kako nijedan zajednički projekt ne može uspjeti bez njihove odgovorne suradnje i zajedničke želje da stvorimo nešto veliko. Nakon toga su uslijedila izvješća mjesnih predsjednika bratstava koji su se u izlaganju posebno osvrnuli na rad njihovog vijeća, stanje u bratstvu, aktivnosti u župi, rad s Glasnicima sv. Franje, odnos s duhovnim asistentom i OFS – om te eventualne probleme u bratstvu. Prilikom podnošenja izvješća sudionici skupštine su imali priliku jedni drugima postavljati pitanja te na ovaj način još više upoznati rad pojedine Frame, razmijeniti svoja mišljenja i svojim savjetima i iskustvom pomoći pri rješavanju pojedinih problema. Podnošenje izvješća se nastavilo i u subotu jutro a zaključeno je izvješćima područnoga vijeća, prvo područne predsjednice Magdalene Muse o radu i aktivnostima područnoga vijeća, zatim voditeljice formacije Monike Brzice koja se osvrnula na kvalitetu formacije na razini područnog bratstva. Izvješća su obuhvaćala razdoblje od ožujka 2017. godine, odnosno od prošle područne skupštine koja je ujedno bila i izborna. Uslijedila je pauza nakon koje smo imali priliku čuti poučno predavanje područne doministre OFS-a Marjane Barbarić. Ona je u svome predavanju pažnju osvrnula na zadaću, odgovornost i službu svakog vijećnika, te koje su njihove karakteristike i zadaće. Temu predavanja nastavili smo i u radu po skupinama. Framaši su bili podijeljeni u šest grupa u kojima se raspravljalo o formaciji framaša, radu mjesnog vijeća, odnosu sa duhovnom asistentu, radu područnog vijeća, suradnji sa OFS–om, te o njihovim prijedlozima za sabor i Tragove. Nedjeljno jutro započelo je molitvom a nakon nje i raspravom na kojoj su aktivno iznošeni prijedlozi za sve aktivnosti koje nas očekuju u skoroj budućnosti. Potaknuti uspjelom humanitarnom akcijom koju smo na područnoj razini proveli u suradnji s OFS-om jednoglasno smo izglasali i slijedeću smjernicu:

-Neka područno vijeće Frame u suradnji s područnim vijećem OFS-a u korizmenom vremenu organizira molitveno – humanitarnu akciju.

Na kraju rasprave izabrana su i četiri delegata za Nacionalnu skupštinu koja će se održati u Visokom a to su: Ana Marija Nuić (Frama Humac), Petra Bračić (Frama Ružići), Martina Pandžić (Frama Drinovci) te Marija Prskalo (Frama Gradnići). 

Skupštinu smo zaključili svetom misom. Nadamo se da će ovo naše zajedničko sudjelovanje na skupštini biti plodonosno za sve sudionike kako bi djelovanje u svojim bratstvima i sa svojim framašima još više poboljšali imajući na umu da su dio velike franjevačke obitelji.

Fotogalerija uskoro na našoj Facebook stranici 🙂 

Ivana Milićević, područna tajnica

Također pročitajte