Naslovna KolumneFra Nikola Jurišić Postani i ostani dijete

Postani i ostani dijete

 

”Whoever makes the summer bloom –

When I grow up I want to be like you.

I thought “I love all the things you do

So when I grow up I want to be like you”

 

U zadnje vrijeme često sam se vraćao u neke trenutke. Prolazio sam nekim mjestima svoga djetinjstva i prisjećao se onoga što sam tu proživio i doživio. Bilo je lijepo proći tim starim stazama. Istini za volju – većina je zarasla. ipak trava i korov nisu uspjeli oteti uspomene na te davne dane. I upravo u to vrijeme jedan od najdražih mi pjevača objavio je novu pjesmu. Baš kao da je Providnost htjela da baš tada izađe pjesma koja govori o ljepoti djetinjstva.

 

Kako je zanimljivo biti dijete.

Upravo gore stavljeni stihovi su me pronašli u tim silnim uspomenama. Opisuju mene kao dijete kada sam preko ljeta išao kod bake na selo. Kada ne bi bilo posla na njivama, vrijeme bih provodio šetajući tom netaknutom prirodom u kraju gdje su čovjek i priroda pomagali jedno drugom. Vrijedni ljudi su obrađivali zemlju i držali do svoga a Bog bi uzvratio blagoslovom uroda što su ga vrijedne ruke i znoj zavrijedili.

 

Ovih dana bio sam zaokupljen mislima koje su me vraćale i u bližu prošlost koja me oblikovala i odlikovala za cijeli život. Upravo ovo vrijeme u godini je važno vrijeme za svakog fratra i svećenika kojeg poznaješ. Dani su to prvog oblačenja habita, prvih zavjeta i potpunog predanja. Dani su to svećeničkog ređenja i mladih misa. Svaki događaj je važan. Svaki izražava barem želju potpunog predanja Onome koji čini ta čudesna djela u našim životima. Dječački snovi i divljenje svemu stvorenom i Stvoritelju istoga odjednom dobiju neku vanjsku formu koja se ne može zarobiti ni u riječi, ni u predanje, ni u odluku. Cijeli život je malen za taj doživljaj.

 

Ovdje ću stati da ne budem previše osoban. O tome nekom drugom prilikom. Želim skrenuti pozornost na one Isusove riječi koje su mi ovih dana odjeknule drugačije: Ako ne postanete kao djeca.. Tek sada su mi te riječi tako bliske. Djetetov pogled je čist, znatiželjan. Dijete se divi svemu što oko sebe vidi i želi postati Netko dobar, bolji, Netko tko je samo i jedino Dobro, najveće Dobro.

 

Na trenutak zastani. Ako je potrebno budi i zanesenjak kao Franjo. Prepoznaj Stvoritelja u svemu oko sebe.Diivi se onome što ti je On darovao. Nek se u tebi probudi ona dječja želja da postaneš tako velik i dobar kao Onaj koji ti je sve darovao. Jer samo oni koji postanu kao djeca ući će u Kraljevstvo Božje.

 

Vjerujem da to želiš. Da za tim žudiš. A Isus nam je dao tako jednostavan put.

 

Zašto ne iskoristiti priliku?

 

Reci Mu:

 

Volim sve što za mene činiš.

Baš zato želim biti poput Tebe.

 

I polako. Otvori oči i dopusti da u tebi raste želja da Mu budeš sve bliži. Ostalo će, svakako, učiniti Njegova milost u tebi i po tebi. Svaki dan samo budi dijete. Promotri uvečer ljepotu neba ukrašenog zvijezdama. Prepoznaj tu Očevu ljubav koji ti pokazuje put da se ne izgubiš.

 

Sretno ti.

fra Nikola Jurišić

Također pročitajte