Naslovna Bratstva Predstava “Dide, pobiše nam fratre!”

Predstava “Dide, pobiše nam fratre!”

“Dide, pobiše nam fratre!” je predstava koju izvode članovi OFS-a i Frame Široki Brijeg. Predstava govori o pobijenim fratrima u Hercegovini za vrijeme drugog svjetskog rata. U predstavi se prikazuju scene koje opisuju taj kobni 7. veljače 1945. godine kada je okupiran Široki Brijeg. Kroz 5 činova prikazano je stanje u Hercegovini, te na Križnom putu. Prvi čin prikazuje obitelj dida Tome te njihovu zabrinutost kada su saznali da su fratri odvedeni i ubijeni. U drugom činu dolaze dvojica mladića, Ivan i Marko te obavještavaju dida i ostalu obitelj o njihovom svjedočanstvu. Ivan i Marko su bili svjedoci paljenja gimnazije na Brigu, uvođenja konja u crkvu, i još mnogih događaja koji ih zadesiše. Treći čin prikazuje dvojicu fratara, fra Pavu i fra Gaudencija koji su bili na službi u Mostaru. Oni sjede u vrtu razmišljajući što se dogodilo s njihovom braćom iz samostana. U četvrtom činu prikazuju se dvije žene, Mara i Kata. Kata je pošla po potpalu i mliko i tako srela Maru, zastale su u razgovoru o pobijenim fratrima diljem Hercegovine. Spominju braću iz Čitluka, Ljubuskog i Izbična. Peti čin prikazuje petoricu mladića koji su bili iz raznih krajeva hercegovine. Dolazili su iz Čitluka,Posušja,Humca,Mostara i Širokog Brijega. Petorica mladića pohađali su širokobriješku gimnaziju, te su nakon okupacije Širokog pošli prema Mostaru, preko Mostara u Sarajevo, preko Sarajeva u Zagreb te na kraju završili na Križnom putu.

Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi na Širokom Brijegu. Predstava je napisana uz pomoć fra Dane Karačića te svjedoka koji su pružili informacije o tim kobnim danima.

Predstava se izvodila 3 puta u širokobriješkom kinu Borak, Drinovcima, Međugorju, Mostaru te će se održati i u Zagrebu. Mogući pozivi su došli iz Posušja, Ljubuškog i Tomislavgrada.

Andrej Grbešić, Frama Široki Brijeg

Također pročitajte