Naslovna Bratstva Žive jaslice – Frama Ružići

Žive jaslice – Frama Ružići

Božić u Ružićima ove godine, proslavljen je na poseban način. Naši framaši upriličili su, nakon Mise polnoćke, žive jaslice. Potaknuti primjerom našeg serafskog oca, priredili smo ih u prirodnom šumskom okruženju sa živim likovima, raskošnim kostimima i pravim životinjama. Sama predstava održala se uz pratnju biblijskih tekstova te božićnih pjesama, a trajala je 20-ak minuta. Također, župljani su tijekom programa mogli uživati uz šalicu toplog čaja te uz kolače koje su pripremili naši vrijedni framaši.
Predočiti Kristovo rođenje, uvjerili smo se, neizmjerno je.

‘Prvi životopis sv. Franje’, donosi izvještaj kako je to bilo:
“Treba se sjetiti i čuvati u časnoj uspomeni ono što je sv. Franjo učinio tri godine prije svog slavnog preminuća kod gradine koja se zove Greccio na Dan rođenja Gospodina našeg Isus Krista. U onom je kraju živio neki čovjek imenom Ivan. Uživao je dobar glas, a bio je još boljeg života. Blaženi Franjo ga je na poseban način ljubio jer, premda je u svom kraju uživao glas čovjeka plemenita i vrijedna svake hvale, pogazio je plemenitost tijela, a stekao plemenitost duha. Njega je blaženi Franjo, kao što je često običavao, petnaestak dana prije Božića pozvao k sebi i rekao mu: ‘Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati.’ Kad je to ovaj dobri i vjerni čovjek čuo, brzo je otišao i na spomenutom mjestu pripravio sve što je svetac rekao.
I približio se dan veselja, došao je dan klicanja. Iz mnogih mjesta pozvana su braća. Muškarci i žene onoga kraja prirediše prema svojim mogućnostima svijeće i zublje da bi rasvijetlili noć koja je blistavom zvijezdom rasvijetlila sve dane i godine. Napokon je došao svetac Božji.
Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjehi uživa svećenik.”

I ponovo, nakon tri godine, uspjeli smo ih upriličiti.
Nadamo se da smo ovim događajem svijetu pokazali veliku i preveliku radost Kristova rođenja.

 

Frama Ružići 

Također pročitajte